Archivos

Primera Setmana de l’Energia

02/07/2013

FOTO AlexandraALEXANDRA SEVILLA – Hi ha iniciatives que es duen a terme en la ciutat que em fa especial il•lusió compartir. Aquest mes de juliol, en el marc de la celebració de la Setmana de l’Energia Europea 2013, la regidoria de medi ambient i sostenibilitat, juntament amb la Plataforma per la Defensa de la Serra de Marina i la Favgram desenvolupem per primera vegada un programa d’activitats adreçat a tothom. Una programació modesta amb xerrades, conferències, exposicions i cinefòrums…

…que ens ajudi a reflexionar col•lectivament sobre el model energètic actual i ens carregui d’eines i arguments per avançar cap a una nova cultura de l’energia. Tot combinant la perspectiva de model energètic global amb la perspectiva més local: les accions concretes que com a ciutadans i ciutadanes podem desenvolupar per allunyar-nos progressivament d’ un model energètic obsolet com actual, brut i contaminant.

Aquest darrer any, la lluita per aturar la implantació de la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) al nostre territori ha estat un clar exemple de denúncia i oposició a una actuació antidemocràtica que vulnera la nostra sobirania i el respecte cap al medi ambient. La gent de Santa Coloma som conscients que calen infraestructures modernes per donar resposta a les necessitats actuals, ara bé, sense democràcia, participació, i respecte per la ciutadania i el territori no anem enlloc.

Així, convido tothom a consultar el programa d’enguany de la setmana de l’energia i a participar en les activitats programades. El tret de sortida serà aquest dijous dia 4 amb la projecció de dos curtmetratges presentats al FICMA (Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient) i un debat posterior, a la Biblioteca de Singuerlín – Salvador Cabré. M’agradaria destacar també la conferència que tindrà lloc dijous 11 de juliol i l’alegria que comporta poder comptar amb la participació de Pep Puig, reconegut expert en temes energètics i la cooperativa Som Energia. No vull oblidar-me d’esmentar la iniciativa que, paral•lelament, dissabte 6 de juliol tindrà lloc a Sant Jeroni de la Murtra: el “POE-MAT”, un acte poètic-reivindicatiu, organitzat conjuntament per entitats de Badalona i de Santa Coloma de Gramenet, que de ben segur contribuirà a la reflexió des de la vessant més cultural.

Sens dubte, les grans iniciatives ciutadanes sorgeixen quan els projectes són col•lectius i sumem força i aquesta primera setmana de l’energia n’és un molt bon exemple. Continuem avançant per una Santa Coloma ecològica, per un model energètic democràtic que no estigui al servei dels interessos d’uns quants ni s’agenolli als lobbys energètics. Continuem avançant per una sobirania energètica fonamentada en l’estalvi, en l’eficiència energètica, l’autoconsum i les energies renovables.

(*) Alexandra Sevilla és regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat.