Archivos

Ja tenim vinya

03/03/2015

vinya IMG_0421Dia primaveral i sol dolç, ideal per a les fotos. A les 10 estava tot a punt per a la plantació dels primers ceps a la vella vinya d’en Sabater. Ha estat un pas cap a la recuperació de la vinya a Santa Coloma, que va tenir una gran importància fins a mitjans de segle. No es tracta d’una recuperació nostàlgica, sinó d’iniciar els joves en la cultura del vi i formar nous sommeliers a l’escola de restauració.

Des de primera hora ja hi eren els nois i noies de la Casa dels Oficis fent els forats, perquè els polítics poguessin introduir els primers ceps davant un núvol de fotògrafs i càmeres arribats de Barcelona. Tot un esdeveniment i això que només es plantarà mitja hectàrea, de la qual sortiran, si tot va bé, 1.400 litres d’aquí a cinc o 10 anys, segons confirma el responsable de la vinya, l’enginyer agrònom Mcho-Spago Marsernic, un bosni de 52 anys, que porta fent arrels a Santa Coloma des de fa tres anys.

Mex, com el coneixen els seus alumnes de Grameimpuls, explica que plantaran quatre varietats –picapoll i pansa blanques, i garrut i garnatxa negres– a set feixes, que han tancat per evitar possibles atacs de senglars o actes de vandalisme. «Entre les fileres de vinyes, plantarem lleguminoses per millorar les qualitats del sòl», afirma.

El sòl és bo, però encara és millor el que hi ha més amunt. Mex confia en el projecte, ja que ha deixat una feina fixa per a implicar-se en ell. «La terra és bona i el projecte, també», sosté el cap de la vinya, que al seu país va treballar per a una multinacional holandesa de planta d’interior.

El projecte supera els 100.000 euros. La preparació del terreny ha costat 18.000 euros a l’Ajuntament, que es gastarà altres 42.600 en el manteniment de la vinya, i idèntica quantitat aportarà l’INCAVI. Ara tot depen del cel i la marinada, i del sol que banya la vinya. Jordi Corachán

[+] Info: Encara no hi ha ceps i ja s’han repartit la collita

.

Dia històric

De dia històric ha qualificat l’alcaldessa Núria Parlon (PSC), després de plantar el primer cep a la vella Vinya d’en Sabater, entre flaxes i focus. El segon l’ha plantat, Carles Combarros (CiU), president de Grameimpuls, el tercer, Alexandra Sevilla (ICV-EUiA), regidora de Medi Ambient. Aquesta última va mostrar la seva sorpresa per no haver estat inclosa a la convocatòria de l’Ajuntament.