Archivos

Comín es compromet a fer un pla de xoc per acabar amb les llistes hospitalàries

08/04/2016

DSC00975_Fotor_optEl conseller de Salut s’ha mullat aquest matí a Santa Coloma. Antoni Comín i l’alcaldessa Núria Parlon han coincidit a expressar la necessitat que el Govern català es doti d’uns nous pressupostos que permetin tirar endavant, entre d’altres, el Pla integral per a la millora de les llistes d’espera sanitàries. A la mateixa porta d’Esperit Sant, tots dos han subratllat el fet que amb un pressupost prorrogat no es podrà invertir a millorar aquestes demores i que és fonamental disposar-ne d’uns nous comptes per a ajudar als professionals de la salut a reduir aquests temps.

El pla preveu reduir a la meitat el temps per a la fase diagnòstica i per a primeres visites a l’especialista, així com rebaixar en un 10% el nombre de persones que esperen ser operades. Aquests objectius es compliran si, gràcies a uns nous pressupostos, s’incrementa l’activitat fent 20.000 intervencions quirúrgiques més, 30.000 proves diagnòstiques més –disminuint el temps mitjà d’espera de 71 a 35 dies-, i 300.000 visites a consultes externes més –reduint el temps de 163 a 82 dies-.

El conseller Comín ha recordat que el pla de reducció de les llistes té com un dels seus criteris la gestió de les cues, en el sentit que es vol ser especialment sensibles a atendre aquelles persones que porten més temps esperant. En aquest sentit, Comín ha afegit que aquells centres on l’espera mitjana és especialment elevada –com és el cas de l’Hospital de l’Esperit Sant- haurien de ser especialment beneficiats per aquest pla.

Dos vells amics
Tant Comín com Núria Parlon, que no han amagat la seva amistat, s’han vist aquest matí en el marc d’una visita institucional que el titular de Salut ha fet a la ciutat. Després de ser rebut per l’alcaldessa a l’Ajuntament, el conseller ha conclòs una Taula de Salut Mental i Addiccions i, posteriorment, han visitat la Fundació Hospital de l’Esperit Sant (FHES). Allà, a banda de recórrer diferents punts de l’Hospital –companyats pel president del patronat, Josep Maria Cortès, i el gerent, Vicenç Perelló– s’han reunit amb membres del Patronat i el Comitè directiu de la FHES, així com amb membres del Comitè d’empresa del centre. Cortès, que va coincidir amb Comín a Ciutadans pel Canvi, ha destacat que l’hospital colomenc se situa en un nivell per sobre de la mitjana del territori en la qualitat del servei.

El conseller ha valorat que, malgrat les desigualtats que ha provocat la crisi –i que ha afectat especialment municipis com Santa Coloma-, alguns indicadors de salut s’hi han mantingut en nivells molt positius. En primer lloc, als centres d’atenció primària de la ciutat es dóna cita programada amb el metge de capçalera abans de 48 hores en el 94% dels casos, en un grau de compliment superior a la mitjana de Catalunya. “Això demostra que el sistema de primària està funcionant molt bé a la ciutat, com a mínim pel que fa als temps d’espera”, ha indicat Comín. A més, el conseller ha lloat la xarxa de recursos de salut mental i ha posat l’Hospital de l’Esperit Sant com a “exemple de què és una bona sanitat pública”, tot remetent als alts resultats obtinguts pel centre en les enquestes de satisfacció, “superiors a una mitjana catalana que ja és prou alta”.