Archivos

Cuatro alcaldesas y un alcalde crean la unión del Besòs

10/02/2016
besos New Image_opt (2)

Núria Parlon, Joan Callau, Ada Colau, Dolors Sabater i Laura Campos, en Sant Adrià, hoy | Jordi Corachán.

La semilla la depositaron Núria Parlon (PSC), alcaldesa de Santa Coloma, y Dolors Sabater (Guanyem Badalona), de Badalona, y también de Joan Callau (PSC), de Sant Adrià, pero esta mañana ha recibido el apoyo incondicional de Ada Colau (En Comú Podem). «Ahora es el momento del Besòs», ha subrayado la alcaldesa de Barcelona ante una nube de periodistas, en la sede del Consorcio del Besòs, en la misma desembocadura del río.

Antes, Callau se había referido a Ada Colau como «la capitana». Y es que a nadie se escapa la importancia de la alianza con Barcelona de esos cuatro municipios, además de Montcada. A las alcaldesas de Santa Coloma y Badalona -acaba de unirse al Consorcio-, se las ha visto felices, entre los flashes de fotógrafos de los principales medios. A ellos se han referido también para reclamar su compromiso con el este territorio, que representa el 12% de la población de Catalunya. “Seremos más fuertes si vamos de la mano”, ha subrayado la alcaldesa colomense.

«Es importante –ha agregado Núria Parlon– que Barcelona piense conjuntamente con Santa Coloma y los demás políticas públicas y sociales para dinamizar el territorio y crear ocupación». La alcaldesa Parlon se ha referido la industria del conocimiento (Torribera y otros polos comarcales) como instrumento para afrontar el futuro de manera conjunta. También ha hablado de la recuperación del Besòs y la Serralada de Marina (¡No a la MAT! ha recordado) como motores del cambio y mejorar un «territorio trinchado» y desterrar la idea de «cinturón de la pobreza».

En palabras de las cuatro alcaldesas y el alcalde hoy ha nacido una «nueva centralidad metropolitana» gracias a la unidad de acción de los cinco municipios de cara a conseguir recursos del Estado y de la Generalitat para los proyectos de transformación, que deberán concretarse en un futuro. Núria Parlon explico que a la alianza podrían sumarse Alella, Tiana y Montgat.

—————————————————

COMUNICAT CONJUNT | Nova aliança de municipis per l’Eix Besós

»     Les alcaldesses de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac i l’alcalde de Sant Adrià acorden impulsar un nou pla d’acció per convertir l’àmbit del Besòs en la gran aposta de transformació metropolitana a llarg termini, més enllà del 2020

»     Els cinc municipis s’alien per impulsar una nova estratègia conjunta per crear un gran eix de centralitat urbana al voltant de la llera del riu, afavorint la cohesió social, la qualitat de l’espai públic, els equipament i la connectivitat

»     Pacten coordinar polítiques que fins ara es fan per separat en àmbits com l’urbanisme, la lluita contra les desigualtats, la promoció econòmica i la protecció ambiental, però també en matèria d’infraestructures i equipaments

»     Colau, Sabater, Parlon, Campos i Callau pacten reformar el Consorci del Besòs per ampliar-ne les competències i convertir-lo en un nou ens de coordinació entre els 5 municipis, que definiran conjuntament el pla d’acció pels propers anys

»     L’Eix Besòs concentra una població de 927.175 habitants, el que representa gairebé el 30% de la població de l’àrea metropolitana de Barcelona i el 12% de la població de Catalunya, amb una superfície de 80,85 km2

L’Eix Besòs obre una nova etapa. Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac han acordat avui una nova aliança per convertir aquest territori en la gran aposta de transformació metropolitana pels propers anys. Ada Colau, Dolors Sabater, Núria Parlon, Laura Campos i Joan Callau s’han reunit avui a la seu del Consorci del Besòs, a Sant Adrià, on han posat les bases per impulsar un nou pla d’acció amb un horitzó a llarg termini, més enllà de l’any 2020, i que ha de permetre crear un nou eix de centralitat urbana i metropolitana al voltant de la llera del riu Besòs, des de Montcada fins a les Tres Xemeneies, fomentant la cohesió social, la qualitat de l’espai públic, les infraestructures, els equipaments i la millora de la connectivitat entre els territoris. L’estació de la Sagrera serà un dels motors per la transformació d’aquest eix.

El treball sobre l’Eix Besòs no comença de zero i aprofita l’experiència que fins ara s’ha desenvolupat a través del Consorci del Besòs, l’ens públic creat l’any 1998 pels ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià per coordinar les actuacions a la zona fronterera dels dos municipis. El Consorci del Besòs va ampliar posteriorment el seu àmbit d’actuació amb la incorporació dels municipis de Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac, i el passat mes desembre van començar els tràmits per la incorporació de la ciutat de Badalona.

Les alcaldesses i l’alcalde han acordat encarregar a Barcelona Regional el pla d’actuació, que haurà de contemplar els eixos estratègics i les actuacions concretes en matèria de lluita contra les desigualtats, ambiental, promoció econòmica, urbanisme i infraestructures. L’informe haurà d’estar llest en el termini de sis mesos. Es dóna el cas que Barcelona Regional ja va ser l’encarregada del projecte per la la regeneració del riu Besós. Barcelona Regional és l’agència pública de planejament estratègic, urbanisme i infraestructures creada el 1993 sobre la base de l’experiència acumulada durant la transformació urbana de la ciutat de Barcelona amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992, quan la capital catalana es va obrir al mar. Ara és el torn d’afrontar definitivament l’obertura de les ciutats al riu.

Les alcaldesses i l’alcalde han compartit la necessitat de superar l’actual visió del Besós i la importància de coordinar més i millor polítiques que fins ara es fan per separat en àmbits com la lluita contra les desigualtats, la promoció econòmica i la protecció ambiental. L’estratègia conjunta va més enllà de les polítiques socials i econòmiques, i es vol convertir l’eix Besòs en una nova centralitat per abordar polítiques més a llarg termini en matèries com les infraestructures, l’urbanisme i els equipaments.

Cap a una nova governança de l’Eix Besòs

L’instrument del Consorci del Besòs farà ara un salt endavant. Els cinc municipis han acordat abordar una reformar dels seus estatuts, de manera que el Consorci no només servirà per posar en comú mesures de caràcter urbanístic, sinó que serà l’ens de coordinació de tot el Pla d’Acció pels propers anys, que serà participat per les cinc ciutats.

La nova aliança ha de permetre fer un canvi d’escala per convertir-se en un nou instrument d’actuació integral per actuar en tots els àmbits possibles. El pla d’acció tindrà en compte els següents aspectes:

  •  Transformar la zona en una nova façana fluvial i un nou eix de centralitat
  •  Convertir l’Eix Besòs en un espai de qualitat de vida i oportunitats econòmiques i d’ocupació
  •  Desplegar una política social conjunta a la franja del Besòs
  •  Articular un projecte de planejament integral i de regeneració urbana sostenible
  •  Generar dinàmiques en el territori d’espais de col·laboració i projectes compartits
  •  Articular un espai de direcció i governança del projecte amb més capacitat i recursos

Es tracta de desplegar una estratègia de desenvolupament urbà sostenible i integral de forma col·legiada, amb l’objectiu de superar els dèficits i problemàtiques socials, culturals, econòmiques i urbanístiques, en estreta col·laboració o coproducció amb les entitats i associacions del territori. Al mateix temps, es pretén trencar l’aïllament històric d’aquests territoris, que els propers anys han de protagonitzar la gran transformació metropolitana, afavorint la igualtat d’oportunitats.

L’Eix del Besós concentra una població de 927.175 habitants, el que representa el 28% de la població de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el 12% de la població catalana, amb una densitat d’11.467 habitants per km2. La superfície de l’àmbit d’actuació és de 80,85 km2.