Archivos

Del PAM als pressupostos

03/02/2013

CHEMA CORRALARTÍCLE D’OPINIÓ DE CHEMA CORRAL

L’1 de gener, la nostra ciutat tenia aprovat el seu pressupost i el Pla d’Actuació Municipal (PAM) d’aquest mandat. Això, d’entrada, no té cap mèrit, és el normal que ha de fer un ajuntament. Però si mirem el nostre entorn, les coses no són així. Barcelona, amb les finances sanejades, no té perspectives d’aprovar els pressupostos per aquest any. Pitjor és Badalona, que ni el té ni se l’espera.

Bé, doncs no tots els ajuntaments tenen un pla de mandat i la majoria que l’han elaborat ho han fet, en un despatx, entre les forces polítiques del govern. A Santa Coloma, les mesures pel 2.013 del PAM, valorades en 39.017.200 euros, estan incorporades al pressupost. Ens interessa veure el PAM des de dues perspectives interelacionades, el procés i el contingut, en definitiva la forma i el fons.

El PAM s’ha elaborat amb un procés en el qual han participat 1.996 persones i unes 150 entitats que han fet 1.675 aportacions. Aquesta aposta per la participació ciutadana, en un moment de crisi econòmica i de desprestigi de les institucions, aprofundeix en una altra forma de fer política i consolida un canvi d’estil respecte a l’època anterior, autoritària i opaca.

Aquest canvi d’estil, que també s’expressa en la posada en marxa del Portal web de Transparència i en la nova pàgina de Centres Cívics i Casals, dintre de web municipal, comença a donar resultats i ha tingut un primer reconeixement per Transparència Internacional: Santa Coloma ha millorat 10 punts respecte a l’anterior informe (2.010), situant-se en el lloc 19 de l’estat i en el 4 de Catalunya, amb 95 punts sobre 100.

El gran titular del PAM és que es centra en garantir la cohesió social i la qualitat democràtica. Així les polítiques de suport a les famílies, de lluita contra l’atur, de manteniment de l’espai públic i de transparència i participació destaquen i ocupen un PAM que no contempla, pràcticament, cap nova gran obra ni infraestructura.

A mi em sembla molt bé aquest titular. Aquest mandat la prioritat és que la ciutat s’enfronti a les conseqüències socials de la crisi i, a diferència dels anys d’expansió, solament hi ha, com a grans noves obres a iniciar el 2.013, la remodelació del Mercat Sagarra, les pistes d’atletisme a Can Zam i la restitució de la part del Parc de Can Zam afectada per les obres del metro. I les tres amb suport econòmic d’altres institucions.

Els pressupostos segueixen la mateixa lògica. Per a mi, els grans números no diuen res: 89 milions l’ajuntament, 115 el consolidat amb empreses i organismes autònoms i 99 el consolidat sense Gramepark. El que si em diu, en aquest 2.013 sense perspectives de reactivació econòmica, són les prioritats pressupostàries: increment en polítiques socials i lluita contra l’atur, manteniment dels serveis i la cohesió social.

Podem dir que a Santa Coloma s’han fet els deures. Això és bo, però no és cap garantia en aquests moments. Per una part, perquè altres institucions (Generalitat, Estat, Diputació, AMB) no compleixen els seus compromisos pressupostaris i ja deuen 37 milions d’euros. I per l’altra, perquè un incert, però probable rescat a l’estat espanyol per part de la Unió Europea, provocaria més austeritat i retallades. Patiríem algunes decisions del Consell de Ministres del govern Rajoy, anunciades en els tristos “divendres negres”, que podríem afectar aquests pressupost i el de les altres administracions.