Archivos

Dos periodistes d’investigació reten homenatge a Xavier Vinader

07/04/2017

El colomenc Rafa Burgos i el barceloní Jordi Borràs es van trobar ahir a la nit a la Biblioteca Central per parlar dels seus llibres: ‘l’Orgia diplomàtica’ i ‘Plus Ultra’. Tots dos comparteixen editorial, Pol·len, i sobretot passió per la veritat. La trobada va ser un debat sobre el periodisme d’investigació, que va derivar en un homenatge al mestre Xavier Vinader, company i reporter d’Interviu mort ara fa dos anys.

Els va presentar Aitor Blanc: regidor de SOM Gramenet, periodista de combat i activista social. Va tenir paraules afectuoses per Burgos i Borràs i duresa a l’hora de referir-se al cas Pretòria o la dissolució discreta del Consell Comarcal.

Burgos va fer un repàs del repartiment de consolats entre les grans famílies de Barcelona i va enllaçar amb precisió rellotgera les seves relacions amb la política i els diners: el poder de veritat.

Si Burgos va utilitzar gràfics i apunts per il·lustrar als assistents, Borràs va parlar a tomba oberta, sense papers, però amb la mateixa exactitud. De l’extrema dreta espanyola va dir que eren una banda i que si se’ls volia trobar, calia furgar en els partits conservadors. Cosa ben diferent són els ultres europeus que, va dir, han sabut adaptar-se als temps i edulcorar el seu discurs. Vaja, una preocupació per a tots plegats./ Jordi Corachán