Archivos

El 2016 de Gramenet 2.0

31/12/2016

Josep M. Cortès Martí
A punt d’acabar l’any 2016, Gramenet 2.0 dia a dia publica la notícia de proximitat. Rigorós amb el detall i pulcre amb l’estil, permet marge d’opinió, sempre argumentada, als convilatans que també, amb al seu punt de vista, participen en el projecte periodístic de ciutat. «Gramenet 2.0» i «El Diari de Santa Coloma» expressen el periodisme d’avui, però fet artesanalment, com el d’abans. Jordi Corachan, al capdavant del projecte, discretament, sempre al costat de la notícia ―amb paper, llapis i càmera― va edificant tastets d’història de la ciutat en planes de paper i en planes virtuals.

Enguany passem l’última plana d’un dels capítols més transcendents de la història democràtica de SCG amb la col·locació del bust a Lluís Hernández; alcalde i mossèn és ja figura llegendària de l’evangelització d’esquerres a les acaballes del règim i de la transició. Gramenet 2.0 se’n fa ressò solemnement en els titulars: «Aquest dissabte és col·loca l’escultura de Lluís Hernández». L’endemà es publica: «Els veïns instal·len una estàtua de Lluís Hernández a Les Oliveres» (a la foto de Sergio Mas Navarro). I com la política és cosa de tots «Singuerlín ret un gran homenatge a la desapareguda Lola Solís» «una de las promotoras de la Asociación de Mujeres de Singuerlín».

Núria Palon convençuda de la necessitat d’un canvi en profunditat, obre un nou capítol amb el títol «no gana, pero remueve el PSC hacia la izquierda». Filla d’un temps i dona de la generació digital «refuerza las redes sociales para las primarias del PSC» i «se postula para liderar la refundación del PSC». Tanmateix la nostra alcaldessa sap que «el PAM és un contracte amb la ciutadania» i que la política municipal és la seva cara més humana, per aquesta raó «el PSC presenta esmenes al pressupost del Govern que afecten Santa Coloma» en tant que «el president Puigdemont es compromet a reduir el deute amb Santa Coloma».

Així mateix el diputat Xavier Domènech líder d’En Comú Podem (ECP) soci de la CUP a SOM Gramenet «passa comptes amb els electors colomencs» i per aquest motiu «SOM Gramenet va a l’Ajuntament a treballar el Dia de la Constitució» encara que «s’ha desmarcat de la crema de fotos del Rei Felip VI durant la Diada». Com un cop falç al marc constitucional «el debat sobre el Procés de Catalunya omple la sala de la Torre Balldovina» encara que tal com digué Zapatero a Santa Coloma: «el procés no acabarà en independència».

A l’inici del nou curs escolar «un nou observatori vetllarà per la bona marxa del curs» i malgrat els esforços «el desempleado tipo de la ciudad es un adulto, con la ESO y experiencia». Però malauradament pels «parados colomenses: cada vez es más difícil encontrar trabajo» i amb tot «Santa Coloma evita seis desahucios en una mañana» i el nostre Hospital de l’Esperit Sant «dona material para los refugiados». Sense escatimar esforços la cap del grup municipal Gent d’Esquerres-ICV-EUiA «Alex Sevilla denuncia a Brussel·les que els tractats de comerç ataquen l’autonomia local» enmig de la globalització.

SCG és una ciutat alegre i festiva; així ho reflectia el número especial de festa major, «fusión de grandes nombres y esencia colomense». Però com la festa no té aturador, SCG serà una de les ciutats del món globalitzat on actuarà una de les bandes mítiques del rock-dur «Deep Purple estarán en el Rock Fest el 1 de julio». Terra d’Ibers, la nostra, «els Laietans de Gramenet ja són una colla castellera de ple dret» i alhora ciutat de comediants «El grup de La Colmena ens porta ‘Paraules desencadenades’, de Jordi Galceran».

I com els colomencs tenen bon paladar seguint els flaires culinaris de l’actualitat «neix la marca ‘Santa Coloma gastronòmica’ per atreure turisme». Però, més a més el Campus de l’Alimentació de Torribera gradua al Paranimf de la Universitat de Barcelona la tercera promoció del Grau de Ciència i Tecnologia dels Aliments i del Grau de Nutrició Humana i Dietètica. I si amb això no hi ha prou la Fundació de l’Hospital de l’Esperit Sant «dóna el tret de sortida a la commemoració del seu centenari compartint lleure i coneixement amb els seus treballadors».

Amb aquests «quatre» titulars a mode compendi de tot l’any 2016, la redacció de Gramenet 2.0 anhela compartir encara molt més, amb tots vosaltres, aquest projecte del periodisme d’autoria que cerca notícia i cuida opinió, connectant el fet més local amb la cosa més global. Amigues i amics, us desitgem un Venturós 2017.