Archivos

El diputat Xavier Domènech passa comptes amb els electors colomencs

16/04/2016

 

DSC01317_optLa nova política ha de ser una cosa semblant al que va fer divendres Xavier Domènech a Santa Coloma. El líder d’En Comú Podem (ECP) va venir a passar comptes dels seus quatre mesos com a diputat amb els colomencs i colomenques que van anar a la sala de la Torre Balldovina. Va explicar destalls de les converses entre Podemos, d’una banda, i PSOE i Ciutadans per un altre. «Ens vam aixecar de la taula perquè ens volien imposar el seu acord», va dir, acompanyat dels diputats Mar Garcia i Josep Vendrell. Entre els assistents es trobaven els també diputats Albano Dante Fachin i Marta Sibina, així com els regidors colomencs Alexandra Sevilla i Jesús Sánchez.

Va començar amb certa timidesa, però aviat li va sortir la cara de nen entremaliat. Va explicar les pressions de que estan sent objecte (Podem i ECP) per facilitar un acord de govern entre PSOE i Ciutadans. Va assegurar que volen el seu vot a favor o la seva abstenció «sense més» a un pacte que recull el 83% del programa electoral de Ciutadans. I va explicar que no volen parlar de la reforma laboral, ni del dret a decidir, ni de la desigualtat de la dona … De res, va insistir.

DSC01328_optLi va sortir l’ànima de professor d’Història, quan va repassar la trajectòria del PSOE. «¿Calien 150 anys per acabar als braços de Ciutadans ?, va dir i se li va escapar un somriure. També va saber posar-se transcendent, quan va recordar que, des de la II Guerra Mundial, cap país del nostre entorn ha repetit unes eleccions. Tot seguit va reiterar la seva aposta per un pacte entre PSOE i Podem, Esquerra Unida, Compromís i altres, amb l’abstenció de PNB i Bildu, i potser la d’ERC i Democràcia i Llibertat (abans CDC).

Domènech va insistir en la idea que el PSOE no vol pactar amb l’esquerra perquè se sent millor amb la nova dreta (C’s), i no troba diferències amb la vella (PP). Es va referir de nou a les pressions dels poders econòmics i dels mitjans de comunicació (La Vanguardia, El País, Tele 5, Antena 3 i altres), així com de la influència de Felipe González o Susana Diaz per arribar a un pacte amb el PP. Després de dir que José Luis Rodríguez Zapatero era «molt més» d’esquerres que Pedro Sánchez, va titllar de «mentiders professionals» als seus dirigents, que fan veure que volen negociar quan estan lligats de peus i mans per la decisió del consell federal de 29 de febrer. «No modifiquen la seva posició sobre la reforma laboral i només fan vagues proposta de finançament a Catalunya», va dir.

Després el professor es va sotmetre a les preguntes. En les seves respostes, Xavier Domènech va reiterar la seva oferta de consulta per a Catalunya, posició que a la resta d’Espanya ha passat de tenir el 25% de suports al 40% actual. Va definir al Congrés de Diputats com un gran plató de televisió, que produeix un excés d’informació que, a l’hora, genera més desinformació que claredat. Jordi Corachán