Archivos

El discurs d’Oriol Corral que desmunta ‘l’apartheid’ del castellà es fa viral a la xarxa

05/05/2016

oriol corral 1462265612_116137_1462265810_noticia_normal_optEl colomenc Oriol Corral ho està petant a la xarxa. La intervenció del regidor de Som Gramenet -amb sis representants- desmuntant de forma irònica la idea de la suposada marginalitat que pateix el castellà a Catalunya, que acostuma a defensar Ciutadans, s’ha fet viral a Twitter i altres plataformes socials.

L’al·locució de Corral es va produir al ple municipal del 25 d’abril, durant el debat d’una moció presentada per Ciutadans, que té tres regidors, en defensa de la cooficialitat de les llengües a l’Ajuntament de Santa Coloma, gobernat pel PSC, i el rebuig al manifest del Grup Koiné que propugna la preeminència del català en una futurible Catalunya independent.

Corral va començar en to irònic: ‘»Ho faré en castellà perquè vegeu que vaig superar la dictadura de l»apartheid’ catalanista a l’escola. No sé com, vaig superar totes les traves que em posaven i l’obligació de parlar només en català, tot i haver rebut assots quan deia alguna paraula en castellà».

En el mateix to va descriure la suposada realitat social en què el castellà és gairebé invisible, com per exemple als mitjans de comunicació o al cinema. «Evidentment, quan preguntes pel carrer en castellà et sents discriminat», va destacar.

I va afegir: «He investigat quina presència té el català a Santa Coloma: com tots sabeu, una presència total. El 95% de la població és catalanoparlant, no hi ha cap televisió en castellà i el cinema que veieu és tot en versió original catalana. Quan vas a algun lloc i parles en castellà ets discriminat».

Deixant a banda la paròdia, Corral va criticar l’ús que fa Ciutadans sobre la llengua. «És el vostre tema estrella i sempre l’intenteu ficar amb calçador, però a ningú li importa aquest tema, és la preocupació número quatre milions dels veïns de Santa Coloma. No hi ha cap entitat ni cap casa regional que hagi dit que s’ha sentit discriminada», va afegir.

Corral va criticar el partit taronja per voler crear un conflicte. «Això és generar la crisi de la llengua. No sé si viviu en una altra realitat, però aquí no hi ha hagut cap problema», va assenyalar.

La moció de Ciutadans es va rebutjar.