Archivos

El filòsof Torralba reflexiona sobre els valors emergents a l’auditori

08/04/2015

cortes-miniJosep M. Cortès Martí

Dimarts al vespre a dos quarts de vuit a l’Auditori de Can Roig i Torres va tenir lloc la conferència «Valors Emergents» a càrrec del filòsof Francesc Torralba (centre de la foto) dins dels actes organitzats pel «Centenari de la Parròquia de Santa Coloma». El rector Salvador Bacardit (esquerra) ha presentat l’acte.

esglesia 20150407_191930Els «valors» segons el conferenciant són com horitzons de referència que mouen a les persones. Els valors estan organitzats de forma piramidal i la seva prioritat depèn de la cultura. Però no són entesos de la mateixa manera per a tothom ni tenen el mateix impuls per fer-nos moure. «Fer diners» és relativament important, però alguns són capaços per «fer-los» de qualsevol «barrabassada». Per altres és més important ser generós per reforçar la cohesió social.

PerTorralbaelsvalorsemergents són aquells que comencen a definir-se com a «brots verds» que apareixen en el paisatge, que abans no hi eren i ara comencen a presenciar-se. Elsvalorsemergents no són majoritaris, però d’aquí a vintanys poden ser importants. Tanmateix, família, salut, treball són valorstradicionals però que poden ser emergents per la manera que ara s’entenen. Avui es defineixen cinc valors emergents: transparència, eco-sensibilitat, emprenedoria, solidaritatdins i fora la família i consumconscient.

El primer valor de la «transparència» és conèixer el grau d’honestedat i compliment de les institucions tant públiques com privades. L’exemple més recurrent és com el polític es gasta els diners de tots. El segon valor de l’eco-sensibilitat es pot entendre com la cura del medi ambient i que es fa per mantenir-lo en condicions. El tercer valor de l’emprenedoria, encara que sempre ha existit en el país, ara pren unes connotacions diferents. Ja que tan important és l’emprenedoria social, com per exemple la fundació de l’Hospital de Sant Joan de Déu o el mateix Hospital de l’Esperit Sant. Com aquella que en un moment de crisi obliga la necessitat de negoci prenen tots els riscos. El quart valor el de la solidaritat dins de la família, la qual ha impedit que la crisi anés a més.

Però també aquella solidaritat respecte als altres com ha estat la creació de fundacions, ONGs i altres institucions que tenen cura de la cohesió social. Finalment, el consum conscient té relació a l’ètica del procés d’elaboració del producte, és a dir, que no vulneri els drets humans i malmeti el nostre entorn.