Archivos

El Fòrum-Grama promou un debat sobre les identitats metropolitana i colomenca

25/06/2017

Josep Maria Cortès

Pla estratègic que organitza en el territori aquestes trobades. Fundat des de 1986 a l’inici de les olimpíades. Ara el que el pla vol tractar és la identitat de territori posant atenció en les polítiques socials. L’acte ha estat promogut pel Fòrum-Grama. Ferran Saro va obrir l’acte de dijous fent una presentació sobre les característiques principals del municipi, alhora que des del Fòrum-Grama —fundat pel periodista i escriptor Jaume P. Sayrach— l’objectiu del qual sempre ha estat promoure els debats sobre la ciutat. També el Casal del Mestre, sempre ha tingut l’interès d’aportar reflexió. El pla estratègic té cabuda diferents entitats que tenen interès en el territori.

El debat es va realitzar en un format molt informal prenent una cervesa feta a Badalona Sumari, cervesa artesana sota la fundació bdncapaç. Entre glop i glop es tractà la qüestió d’identitat del barri, municipi i metròpoli. Carolina Costa, sociològica, obri el debat amb la pregunta «que és la identitat territorial» els participants identificaren Santa Coloma amb sentiment, pertinença, ús, històric, experiència, cohesió, integració, paisatge, passat, present i futur, Imaginari col·lectiu, colorisme, imatge projectada, relat, negoci, opció, transformació de la relació. Així el concepte d’identitat territorial és problemàtic en el sentit d’on venim però des d’una perspectiva social és problemàtic, ja que segons el lloc que s’ocupa es dóna una identitat. Per tant no té un significat per tothom.

Quan parlem de metròpoli parlem d’un ús i sobretot la identitat que un li dóna al territori. Però òbviament la identitat està lligada al relat personal de cadascú. I per aquest motiu hi ha moltes identitats, la vivencial i la construcció d’un relat. Així doncs, el que va dir cada un dels assistents va definir el seu territori i per tant el relat colomenc. És a dir simbòlic i significatiu.

Veva Català va parlar sobre l’experiència del Baix Llobregat