Archivos

El Govern central vol tirar endavant la MAT

13/12/2014

mat oliveres IMG_0089_optEl Ministeri d’Indústria ja pot començar la tramitació de la polèmica línia de molt alta tensió (MAT). No té intenció de construir-la abans de cinc anys, però en previsió de les complexitats de la tramitació, ha decidit obrir una via alternativa per acabar de dibuixar-ne el traçat i preparar tots els informes preceptius. Com? Ha inclòs en la Llei de Metrologia –que determina la correcta aplicació de procediments tècnics en el calibratge, verificació i utilització dels instruments de mesura–, aprovada pel Congrés dijous, una llista d’infraestructures elèctriques que s’iniciaran després del 2020, però de les quals és possible preparar tota la paperassa, i en aquesta llista hi ha l’autopista elèctrica que la companyia Red Eléctrica de España (REE) considera necessària per acabar d’assegurar la xarxa de l’àrea metropolitana.

L’alcaldessa Núria Parlon va sol·licitar una entrevista amb el president Mariano Rajoy, que no va tenir resposta.

La línia de 400 quilovolts (kV) entre Sant Just Desvern i Santa Coloma havia caigut de la planificació d’inversions prevista per al període 2015-2020 –presentada al setembre passat–, tot i que sí que constava en els plans anteriors. Segons El País, ara, la instal·lació torna a aparèixer entre les infraestructures pendents, però sense que la Generalitat en fos conscient. Encara que el Govern català no té capacitat normativa referent a infraestructures elèctriques, existia un pacte no escrit amb el Ministeri d’Indústria segons el qual s’actuava de manera coordinada: mentre l’Administració catalana negociava amb els municipis el traçat per aconseguir consensos, la de l’Estat aprovava els projectes.

Expedient de la UE

No és l’únic problema d’aquest projecte. La Unió Europea va obrir al juliol un expedient d’infracció a Espanya perquè tenia la intenció de transformar l’actual línia de 220 kV en una de 400 kV, ja que considerava que aquesta passa per espais naturals protegits i per una de les zones més poblada de l’àrea metropolitana de Barcelona.Indústria inclou una justificació tecnicoeconòmica, en la qual no dóna pistes si la nova MAT serà aèria o soterrada, però sí que la quantifica: 157,23 milions d’euros d’inversió, encara que aquest import inclou altres actuacions.

El ministeri assegura que és necessària per evitar apagades com la que va generar l’incendi a la subestació elèctrica de Maragall el juliol del 2007, cosa que va provocar talls de llum a 323.337 llars de Barcelona, l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat. “Es va trigar diversos mesos a recuperar la total normalitat de les instal·lacions elèctriques”, assenyala el document, que xifra en 68 milions d’euros el cost d’aquell accident. Es dóna tanta importància a la línia que el ministeri considera que al cap d’11 anys s’hauria recuperat la inversió.La MAT de Collserola no és l’única que entra en aquesta llista bd’inversions. També inclou les connexions de molt alta tensió entre la Secuita (Tarragonès) i Escatrón (Saragossa) i l’autopista elèctrica entre Isona (Pallars Jussà) i Graus (Osca).

[+] La MAT de Santa Coloma