Archivos

El Govern diu haver complert el 56% del PAM i el PP no s’ho creu

14/11/2013

siscu sanchezEl Govern Municipal (PSC, ICV-EUiA i CiU) va treure pit ahir de les seves polítiques socials, que a més doblaran en els pressupostos del 2014, així com del compliment de les seves promeses: un 56% del Pla d’Actuació Municipal (PAM). Ho van dir al matí a la Biblioteca Salvador Cabré de Singuerlín i ho van repetir a la nit en el Ple extraordinari per retre comptes a la població i els grups d’oposició. Gent de Gramenet va parlar de pas endavant i el PP de fruits insignificants i d’incompliments que s’arrosseguen des del 2003.

Va obrir el debat l’alcaldessa per fer un resum d’èxits i dificultats. Es va aturar en l’assumpte de les polítiques socials que porta a terme l’Ajuntament per ajudar les famílies que més pateixen la crisi financera i l’atur. Va recordar que el municipi ha destinat 1,3 milions (216 milions de pessetes) aquest any i que el 2014 dedicarà més del doble: 2,9 (483 milions de pessetes). També es va felicitar d’haver posat a l’ avast de tothom dels menjadors escolars.

La cohesió social, la prioritat

«Aquest és el bon camí, però no és suficient i per això continuarem treballant per la ciutadania de Santa Coloma», va dir Núria Parlon. A continuació, va recalcar que la seva prioritat és garantir la cohexión social i evitar la confrontació entre veïns de 116 nacionalitats.

L’alcaldessa va destacar també el percentatge general d’execució del PAM, que va situar en el 56,13%. Va parlar de les 140 mesures del Pla i de les dues noves: la MAT i el Pla Local d’Ocupaci , així com del projecte urbanístic estrella del seu mandat: la peatonització del Centre. «Suposarà una millora urbanística i una reactivació del comerç», va destacar.

Universitat i mercats

En el mateix sentit van intervenir Esteve Serrano (PSC), Siscu Sánchez (ICV-EUiA) i Carles Combarros (CiU). El representant nacionalista, responsable de l’àrea d’Ocupació, va insistir en l’esforç de 800.000 euros que l’Ajuntament fa per ajudar els aturats. Va dir que havien ajudat 950 persones i que s’havien creat 235 petites empreses. » A Santa Coloma hi ha talent per tirar endavant si treballem plegats i no abaixem els braços», va dir Combarros .

Serrano va insistir en el discurs de l’alcaldessa i va afegir que s’han creat dues noves escoles bressol, una a Les Oliveres i una altra al Fondo, i s’havien destinat 922.000 a llibres escolars. El primer tinent d’alcalde va desitjar que la Ciutat Universitària de Santa Coloma esdevingui un motor de dinamització social i una eina contra la violència de gènere i l’homofòbia. I es va referir a la remodelació dels mercats Sagarra i Fondo com a centres de reactivació econòmica i convivència.

Ajuntament atípic

Siscu Sánchez, responsable de Participació, va subratllar que 2.000 persones i 200 entitats han participat en la confecció del PAM, coordinació que ha dut a terme. «Pocs ajuntaments han redactat un PAM en aquests temps que corren i Santa Coloma ho ha fet. I a més és probable que siguem els únics que rendim comptes del seu compliment», ha manifestat.

Sergi Arnau, de Gent de Gramenet, no va tenir problemes per reconèixer les bondats del PAM. «És un pas endavant perquè ha incorporat propostes, com ho és aquest ple», va dir només fer ús de la paraula. Per afegir: «Sembla que abans la ciutat estava sota un núvol de foscor i ara tot són flors i violes i no és fa cap mena d’autocrítica». Arnau va admetre que les xifres eren bones i el PAM s’executava a bon ritme, però va discrepar que la peatonalització del Centre fos una prioritat. El seu company , Aleix Madrid va intervenir per reclamar «uns pressupostos participatius i una democràcia real».

El PP vol més policies

La intervenció més crítica va ser la de Mari Carmen Sáez, del PP, que va ironitzar sobre el percentatge de compliment, que a parer seu hauria de ser del 75%. Va afirmar que algunes qüestions s’arrosseguen des del 2007 i algunes fins i tot des del 2003: «Les reformes dels mercats ja pensava fer-les Bartomeu Muñoz». Va dir que no es podia parlar d’èxits sinó d’incompliments electorals sistemàtics . Mari Carmen Sáez va tancar la seva intervenció amb una demanda: » Destinin menys diners a Gramepark i més a contractar agents per a la Policia Local».

L’alcaldessa va agrair el treball de l’oposició i les seves crítiques, les quals «han de servir per reflexionar i millorar l’acció municipal». Llavors Núria Parlon va oferir als dos regidors de Gent de Gramenet la possibilitat de formar part del Govern municipal. «Cal sumar esforços en la millora de Santa Coloma», els hi va dir.

[+] Informació relacionada: L’alcaldessa estén la mà a Gent de Gramenet per entrar al Govern

[+] El web de seguiment del PAM

Screenshot (17h 32m 45s)_opt[+]  Els resultats més destacats de l’execució del PAM (a 30 de setembre)

  • De les 140 mesures del PAM (on ja estaven afegides 2 de noves que van ser “Aturem la MAT” i el Pla Local d’Ocupació), 31 d’elles ja estan finalitzades el que significa un 22% de tot el PAM.
  • Les mesures del PAM a desenvolupar el 2014 seran 109 amb un cost de gairebé 39 milions d’euros. 24 de les mesures contemplades per al 2013 passen al 2014.
  • S’incorporen 6 mesures noves al PAM: la formació per a dones empresàries i emprenedores, el projecte Santa Coloma ciutat universitària, el nou contracte de neteja, una unitat mòbil per a la Policia Local, un nou Centre Cívic al barri del Raval i una Oficina d’Informació i Atenció a la Ciutadania (OIAC) al barri del Fondo.
  • Hi han 4 mesures ajornades per al mandat següent: Implicar a la Generalitat en la creació d’equipaments per a gent gran i/o amb dependència, promoure la creació d’un equipament social a l’antic edifici de l’Hospital de l’Esperit Sant, l’ampliació de la capella i les sales de vetlla del cementiri municipal i promoure la creació d’un alberg juvenil.
  • S’anul·la la creació de pistes de petanca a Can Zam.