Archivos

El pla Pinta Verda rep crítiques per inconcret

22/02/2015

IMG-20150221-WA0005Dissabte matí va tenir lloc l’últim debat de la Pinta Verda. «Espais Lliures-Pinta Verda» denominació específica d’aquest pla d’urbanisme és l’instrument que s’ha dotat l’Ajuntament per reactualitzar les qualificacions de parcel·les, zones verdes i altres espais de la ciutat que provenen de l’antic Pla General Urbanístic Metropolità, conegut com a PGM, de l’any 1976.

«Espais Lliures-Pinta Verda» parteix de la base de què l’urbanisme és un fet col·lectiu per la qual cosa dóna cabuda en el seu procés de configuració els tres agents bàsics d’un pla urbanístic com són l’Ajuntament, els afectats, ja que s’ha canviat l»ús o en tot cas adaptar la qualificació de la seva propietat i la ciutadania en general.

Jordi Mas, regidor d’Urbanisme, Xavi Pujols regidor de Participació i l’arquitecte de l’Ajuntament, Miquel Roig, van exposar els objectius de l’actual pla. El pla incorpora una visió innovadora respecte als plans més tradicionals. En primer lloc entén l’urbanisme com un fet social i que per tant afecta a tothom, en segon lloc una comprensió territorial en dos eixos fonamentals que són per una banda l’orografia tradicional del territori i per l’altra l’ús de l’espai urbà el dia d’avui. I tercer lloc redefinir els processos de gestió urbana evitant l’efecte especulatiu.

Després de tres hores, els dos grups de debat van considerar que s’hauria d’ajornar la seva aprovació fins després de les eleccions. Així mateix, el pla hauria de concretar més el nom dels espais ja que no tots els espais es poden definir com a verds com és el cas de l’Avinguda Salzereda, i a més el pla hauria de fer més incidència als districtes perifèrics.

Entrant més en el detall el pla no concreta espais molt importants de la ciutat com són: el Passeig Jaume Gordi amb una obra paralitzada; indefinició del carrer Victor Hugo a Can Zam; o dels Cúbics amb espais inutilitzats objecte de vandalisme i degradació.

En definitiva, el pla d’urbanisme «Espais Lliures-Pinta Verda» posa en evidència com el govern s’esforça en el compliment del principi de transparència en un aspecte tan enrevessat i complex com és l’urbanisme, a través de les regidores del PSC i ICV passant dels antics 272 000 m² a 657.000 m² entre zones verdes i espais lliures. Josep Mª Cortès Martí