Archivos

El ple municipal rebutja l’augment desorbitat del transport públic

04/02/2014

DSCF8491_opt

El ple de l’ Ajuntament va decidir ahir al vespre posar-se al capdavant de les protestes ciutadanes per la pujada abusiva del bitllet del metro, que ha patit un augment del 7,5% i ara costa 2,15 euros. Tots els partits, a banda del PP, van aprovar presentar una queixa davant l’Àrea Metropolitana de Barcelona ( AMB), la Generalitat i l’Estat per demanar que es deixi sense efecte l’increment de preus. «Manifestem el profund desacord i rebuig», afirma la moció aprovada, que van presentar PSC, ICV-EUiA i Gent de Gramenet.

En representació del PSC, Jordi Mas va defensar un «tracte preferent» per a les persones que utilitzen el metro diàriament, així com altres transports públics. El regidor d’Urbanisme va criticar la reducció de les aportacions de l’Estat, que el 2013 van suposar 80 milions menys (-45%) , el que ha suposat un augment exagerat del bitllet , «que és inassumible per al ciutadà». Mas va recordar que la majoria de colomencs treballen fora de la ciutat i ja s’han vist afectats per retallades de tota mena.

La cap de l’oposició, Mari Carmen Sáez (PP) va reaccionar amb extraordinària duresa: «Vostès fan un exercici d’hipocresia inacceptable». La portaveu popular va afirmar que les aportacions estatals van començar a baixar amb el PSOE al Govern i va retreure a l’equip de Govern (PSC, ICV-EUiA i CiU) que no impedissin la pujada en l’AMB, que governen des de 2004.

Carles Combarros va acceptar l’autocrítica en nom de CiU. «És cert que no hi va haver ni un sol vot en contra», va admetre abans qualificar la posició del PP de «nova asfíxia financera». CiU va votar a favor de la moció perquè considera «injust» que els usuaris hagin de suportar una pujada tan exagerada.

En el seu torn, Sergi Arnau, de Gent, va felicitar les entitats i plataformes, com StopPujades, que amb la seva mitja dotzena de manifestacions han expressat el malestar del carrer.

De la lluita al carrer va parlar també Alexandra Sevilla, en nom d’ICV-EUiA: «Si no hi ha una revolta no acabarem amb aquest abús indigne». Alex Sevilla va defensar el transport públic per combatre la contaminació i va demanar una llei específica que protegeixi els usuaris.

En el debat es va fer alguna comparació del preu de Barcelona (2,15 euros) amb els d’altres països. A Estocolm, el bitllet de metro costa 1,5 euros, mentre que el sou mínim triplica l’espanyol, a París, 1,7 , i a Brussel·les i Nova York 1,8 .

Picabaralla sobre la consulta

Moments de certa tensió es van reviure en el debat a favor de la consulta anunciada pel 9 de novembre. Gent i dos grups al govern municipal, ICV-EUiA i CiU, van sorprendre el PSC amb una moció que reclamava l’Ajuntament «l’adhesió a la Xarxa Colomenca pel Dret a Decidir» i el seu suport a la Generalitat i el Parlament en el procés. Així mateix, es reclamava el lliurament del padró municipal i altres instruments per fer possible la consulta.

El ple va donar la paraula a Jordi Cañigueral, president d’ERC, i a una representant de Gramenet per la Independència, que van afegir arguments en el mateix sentit.

La mateixa alcaldessa, que l’hora és diputada, es va encarregar de defensar una esmena a la totalitat presentada pel seu partit, similar a la pactada en altres ajuntaments entre PSC i ERC. Va recordar que el 2 d’abril de l’any passat es va aprovar una moció a favor de la consulta i que ara dels seus socis i Gent buscaven aïllar els socialistes en el procés, així com aprofundir en la seva divisió interna. «Alguns creuen que si el PSC s’estripa, tots sortiran guanyant», va recriminar. Tanmateix, Núria Parlon va admetre que els sentiments han de ser canalitzats políticament, però va insistir en la idea del diàleg amb Govern per aconseguir una consulta pactada. «Estem d’acord amb el dret a Decidir i volem que el poble de Catalunya decideixi el seu futur de manera activa i pacífica», va recalcar.

DSCF8497_optSiscu Sánchez va fer un minuciós repàs de les circumstàncies que han conduït al Parlament a promoure una consulta. Va criticar la immobilitat de l’Estat amb Catalunya i, en canvi, la seva submissió als poderosos a l’hora de reformar la Constitució per convertir el deute de bancs i particulars en deute sobirà, sense referèndum ni consulta ni res que se li sembli. El portaveu d’EUiA és va referir també a l’atropellament de l’Estatut, votat en referèndum pel poble de Catalunya, «que un Tribunal Constitucional molt desprestigiat s’atreveix esmenar». «És hora de tornar-li la paraula al poble», va afegir.

Arnau li va preguntar a l’alcaldessa: «Encara no entenc per què es queden fora» . I Sáez va titllar de «cínica » la moció socialista.

«El cínic és recollir firmes contra l’Estatut votat pel poble de Catalunya i fer boicot als productes catalans», va replicar Núria Parlon.

Després de l’acalorat debat, es va procedir a la votació i per dues vegades es va produir un empat a 12.

L’article 21 de Llei Reguladora de Bases de Règim Local estableix que l’alcalde pot, en aquestes situacions, desempatar amb el vot de qualitat. El PSC va sol·licitar una recessió de dos minuts per estudiar si feia ús d’aquesta prerrogativa. Al tornar i per primera vegada, Núria Parlon va fer ús del seu vot de qualitat. La moció va ser rebutjada i l’esmena socialista, aprovada.

Tibantors al Govern

Les friccions entre el PSC i els seus socis de govern no van quedar aquí. Mari Carmen Sáez va presentar una moció sobre la protecció de la infància i la joventut a internet. La iniciativa sol·licitava la instal·lació de programes a les escoles i cursos de formació per prevenir els riscos a la xarxa.

Laia Tordera (PSC) va assegurar que aquestes mesures ja es realitzen en els centres i que els Mossos feien xerrades freqüents als alumnes. La moció va ser rebutjada, com es preveia. El sorprenent va ser que ICV-EUiA i CiU s’abstinguessin.

.

[+] Info:

Recuperació de la memòria històrica
Una altra moció aprovada ha estat la presentada pels grups municipals ICV-EUiA, GG, PSC i CIU sobre la recuperació de la memòria històrica i el 75 aniversari de l’entrada de les tropes franquistes (el 27 de gener de 1939) a Santa Coloma. Amb aquesta moció es condemna “la revolta militar feixista dirigida pel General Francisco Franco Bahamonde el juliol de 1936, contra el règim republicà legítimament constituït l’any 1931. Igualment condemnem el règim dictatorial posterior que durant 40 anys va reprimir a sang i foc tot vestigi de dissidència i lluita per la llibertat, la justícia social i els drets de les persones”.
Sobre aquest tema, cal recordar que està en marxa el programa municipal “Recuperem la memòria històrica”, que engloba una sèrie d’activitats que tindran lloc al llarg de tot aquest any, contra l’oblit i en defensa dels valors democràtics i de justícia social.

Sancions als bancs amb pisos buits
En aquest Ple també s’ha aprovat una altra moció presentada pel PSC, ICV-EUiA, CiU i GG, per a la sanció a les entitats financeres i empreses amb pisos permanentment desocupats. Amb aquesta moció, es manifesta el compromís de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet de mantenir en marxa les mesures municipals engegades, sobre la base de la legalitat i les competències existents, amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge de la població i fer front a les necessitats de pisos socials. En aquest sentit, es manté en marxa el Pla municipal amb les mesures per evitar la desocupació permanent i injustificada d’habitatges, en marxa des de fa 18 mesos, i en consonància amb la llei 18/2007 (LDHC).
En aquesta moció es remarca que l’Ajuntament continuarà imposant multes coercitives que poden arribar als 100.000 euros, tal com determina la llei, si transcorregut el termini fixat no s’ha produït l’ocupació de l’immoble. També s’insta al Govern de la Generalitat a emprendre accions amb la mateixa finalitat dins el marc de la seva competència.

Pagament de factures a proveïdors
Al Ple també s’ha donat compte de l’informe de Tresoreria sobre el termini de pagament de les factures per part de l’Ajuntament i de l’informe de la Intervenció sobre factures pendents de tramitar. Actualment, el termini de pagament les factures a proveïdors és 64,62 dies com a màxim (des del dia que es tramita la factura); així, s’ha incrementat quatre dies respecte al darrer informe presentat al Ple. Cal recordar que la Generalitat de Catalunya té un deute amb l’Ajuntament colomenc de 13 milions d’euros i que, entre els municipis de l’Àrea Metropolitana, l’Ajuntament de Santa Coloma és el que registra un termini menor pel pagament a proveïdors.

També s’ha donat compte del nomenament com a portaveu adjunt de Xavier Pujols Martínez, del grup municipal ICV-EUiA.

Altres mocions aprovades
Moció presentada pels grups municipals de PSC, CiU i ICV-EUiA per la renovació de l’eliminació retroactiva de l’ajuda per la compra d’Habitatge Públic Oficial.
Moció presentada pels grups municipals del PSC i ICV-EUiA de rebuig a la resolució de la Generalitat de Catalunya sobre la distribució als municipis de Catalunya del Fons de Cooperació Local de l’any 2013. Amb els vots favorables de la resta de grups.