Archivos

El PP descarta al Congrés aturar la MAT de Santa Coloma

15/04/2014

mat 1337179675311_optEl PP vota en contra de paralitzar la MAT al Congrés i CiU s’absté. La diputada Esperança Esteve, del grup socialista, havia sol·licitat a la Comissió d’Indústria de la Cambra la revocació de la declaració d’utilitat pública decretada al seu dia per executar la Línia de Molt Alta Tensió (MAT), que tan afecta Santa Coloma. El projecte compta amb ampli rebuig dels colomencs.

Esperança Esteve, que milita al PSC de Santa Coloma, va explicar a la Comissió, la passada setmana, que el projecte ja no era necessari, perquè es justificava únicament per les previsions d’increment de consum elèctric de la planificació estatal. Però aquestes previsions, va dir, “no solament no s’han complert, sinó que els consums estan caient significativament”.

Pressió popular

No obstant això, el PP va refusar la proposició no de llei. Si la pressió popular no ho impedeix, el Govern de l’Estat tirarà endavant les obres d’execució d’una nova subestació elèctrica de molt alta tensió (MAT) de 400 kilovolts a Santa Coloma i la modificació les línies de 200 kv a Sentmenat – Sant Fost – Canyet – Sant Andreu – Can Jardí, per a la connexió a 400 kv del tram Pierola – Santa Coloma.

esperança esteve b735550ec345876400b439a711ff1a15_optLa iniciativa socialista també demanava al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme que demanés a Red Eléctrica Española l’elaboració d’un Estudi d’Avaluació d’Impacte Ambiental d’aquests projectes, per tractar d’aconseguir un consens institucional, complir amb la legislació ambiental i adoptar els criteris d’integració urbana recomanats per la planificació sectorial i utilitzats per la mateixa empresa en projectes recents de similars característiques.

Una vegada coneguda la decisió, Esperança Esteve va explicar que no se sap “si existeixen alternatives al projecte que redueixin el seu impacte ambiental, atès que s’ha evitat l’avaluació d’impacte ambiental amb el recurs de trossejar una gran línia de més de 15 quilòmetres en sectors més curts”.

«Afecta la nostra vida»

La diputada catalana va recalcar que la MAT “afecta negativament la qualitat de vida de dos barris del municipi de Santa Coloma com són Oliveres i Can Franquesa”, ja que “situa a 70 metres dels habitatges una infraestructura que la Unió Europea recomana situar a més de 400 metres”. Dins del radi de 400 metres, ha afegit, “hi viuen més de 6.000 persones”.

Esperança Esteve ha explicat també que el projecte estatal “no té sentit perquè no té continuïtat”. En aquesta línia, ha recordat que, després de Santa Coloma, “hauria de saltar el riu Besòs, entrar pel districte de Nou Barris i travessar tota Barcelona per la muntanya de Collserola, projecte que ha estat descartat”. Per tant, “quin sentit té arribar fins a Santa Coloma per després aturar-se?”, és pregunta.