Archivos

El president de l’ACM afirma que els ajuntaments sostenen l’Estat del Benestar

05/03/2014

Jordi Corachán |

1899368_10203563815639695_273478852_o (1)_optMiquel Buch va defensar amb fermesa la tasca d’ajuntaments de tots els colors i va reclamar ajuda a la població contra la llei del PP (l’Arsal) que elimina competències locals i molts serveis fonamentals. El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, no es va mossegar la llengua en la seva conferència Els ajuntaments , al servei de les persones, ahir al vespre a la seu colomenca de Nous Catalans.

«Ens heu d’ajudar a fer la revolució contra el Govern de l’Estat, que castiga la societat de manera cruel», va dir Buch gairebé al final de la seva intervenció, que es va anar engrandint en els retrets. L’alcalde nacionalista havia dit abans que els ajuntaments sostenen els pilars de l’Estat del Benestar i va negar, amb contundència, que siguin els responsables del dèficit públic, com «injustament ha fet creure el Govern». En la mateixa línia s’havia expressat amb anterioritat Àngel Colom, president de la fundació de CDC .

miquel buch premià PicMonkey Collage_opt (5)Buch va treure les dades: «L’estat deu el 80% i escaig per cent i els municipis el 4,5 %». I va afegir: «Entre 6.000 i 7.000 milions corresponen a l’Ajuntament de Madrid en l’etapa governada per aquest ministre progre, que avui fa lleis injustes com la de l’avortament».

Segons Buch, el «buidatge» de competències perjudica els ajuntaments i, el que és pitjor, als ciutadans. Es va referir als «serveis impropis» que presten: guarderies, serveis socials, plans d’ocupació i polítiques d’igual de gènere, entre altres coses. «Abans la gent em deia: Miquel , heu d’arreglar tal plaça o carrer. Avui em diuen: Ara que et veig, vull dir-te que no arribo a final de mes o busca una feina al meu fill».

Catalunya està plena de bons alcaldes i regidors -«la immensa majoria», va recalcar-, d’ara que et veig, de gent que fa tot el pot per ajudar els seus veïns. » El 26 % dels serveis que prestem no ens corresponen i, en canvi, rebem només un 12 o 13 % de la cistella d’impostos».

Cal un bon financement

Buch va assegurar que la solució no és d’impedir que els ajuntaments ajudin a les famílies, perquè si no no ho farà ningú. A parer seu, el correcte hauria estat fer una llei per dotar els ajuntaments del finançament suficient. «L’alcaldessa de Santa Coloma s’ha gastat l’11% del seu pressupost, uns 9,7 milions, en pagar aquests serveis. Qui li pagarà això a Núria Parlon? «. El regidor Carles Combarros, que va fer la presentació, feia que sí amb el cap.

Va citar a Marx, Groucho Marx, per a definir la situació: La política és l’art de buscar problemes, trobar-los, fer un diagnòstic fals i aplicar després els remeis equivocats. «Crec -va dir- que estava pensant en el Govern del PP». I va dir que el mateix que fa amb els ajuntaments fa amb Catalunya: «Hem de fer la revolució», va concloure. Llegir: independència.

Fotos: Latifa el Hassani i Jordi Corachán

[+] Santa Coloma planta cara a la contrarreforma local del PP