Archivos

…i la Festa s’ha acabat amb espurnes i petards

09/09/2014

Crònica de
Josep M. Cortès i Jordi Corachán |
cortes-corachan

Fira d’Entitats

Divendres el vespre, a Cam Zam, després del xàfec, els llums de colors de les atraccions donaven vida a la Fira d’Entitats al ritme de músiques esparses i d’un jazz Band de qualitat excepcional. Un oratge ideal de complicitat, tant en el PSC i EUiA, com a Ciudadanos i entitats socials. Al mateix costat, al carrer Víctor Hugo, la Festa Alternativa feia els honors a l’escriptor romàntic. Sens dubte la pluja ofegà les diferències d’interessos i de partit.

focs festa major

Imatge dels focs, des de Can Zam | Esther de Miguel.

Dinars

Dissabte al migdia, com és costum en les grans ocasions, els dinars de germanor. El PSC, al parc de la masia centenària, una botifarrada amb mongetes. La Festa Alternativa, al carrer de l’autor de “Els Miserables”, amb una paella gegantina. Tant en un lloc com l’altre es celebrava la festa de tots. Núria Parlon, alcaldessa colomenca, compartí la taula amb amics i família, militants i executiva. I és en aquests moments quan hom s’adona del pes emocional que suposa fer política pel teu poble.

Escenaris

Al Fondo, pels vols de les nou del vespre del dissabte, era ja un espectacle de colors i olors. Ben bé tot el món compartia amb delit, en els escassos metros quadrats de la Plaça del Rellotge, la Nit de sevillanes amb Guadaljarafe i Brisas. Uns metres més amunt, la Rambla Sant Sebastià era un dels escenaris del Corre-Tapa. Al carrer Sant Jeroni la música marcava el compàs entre glop i glop de cervesa. La lluna creixent guaitava Singuerlín convertint-lo en un mercat borsari de la tapa. El Parc d’Europa engalanat per les atraccions de “fireta” de tota la vida.

Foto històrica: Laietans de Gramenet i Castellers de Santa Coloma.

Foto històrica: Laietans de Gramenet i Castellers de Santa Coloma | C. Combarros.

Castells i Foc

A la nit embruixada del dissabte, els Castellers s’enlairaven per apaivagar els esbufecs del Drac. El foc de la festa per uns moments ens endinsaren a les calderes de Pere-Botero on els dimonis ballaven al so de les flames. La Plaça de Vila es convertí en una monumental llar de foc on espurnes i petards intensificaven les brases vermelles de la nit anterior.

Una festa popular

Tothom ha pogut gaudir del seu espai a la Festa. Per uns l’espai ortodoxament institucional: la Festa Major d’estiu de 2014. Per altres l’espai institucionalitzat heterodoxament: la Festa Alternativa. Però és una sola festa i una sola cultura. La cultura colomenca, exemple de sincretisme cultural i de convivència en la diversitat. El rector, en l’ofici de Festa Major del diumenge, ha estat prou eloqüent en la seva homilia: els pobles tenen el dret a expressar-se democràticament dins el marc de la convivència i el respecte.

[+] Info de la Festa Major

[+] Vídeo de Canal Gramenet: