Archivos

Ernest Urtasun: «Europa ha d’acceptar ‘una quita’ perquè no podem pagar»

21/03/2014

DSCF8726_opt (1)Jordi Corachán |

Va escoltar tant com va parlar. Ernest Urtasun va venir ahir a Santa Coloma per submergir-se en la realitat colomenca. Per això, el candidat d’Iniciativa (i de EUiA, molt probablement) a les Eleccions Europees es va reunir al Centre Cívic del Riu amb diverses entitats. Allà hi havia el Puigcastellar, les associacions de veïns (FavGram), grups per la igualtat de la dona, la Xarxa Colomenca pel Dret a Decidir i el sindicat del taxi Stac, i també algun membre de la PAHV, de la Plataforma Serra de Marina i Can Zam, de Santa Coloma Conviu i d’altres. Urtasun, acompanyat dels regidors Siscu Sánchez i Alexandra Sevilla, es va comprometre a lluitar per renegociar el deute, que ha causat l’empobriment de la població, i defensar el dret de Catalunya a votar el 9 de novembre.

Urtasun, que és diplomàtic, no es va mossegar la llengua: «Valoro molt negativament les polítiques europees dels últims cinc anys, que hem de canviar. I per a això cal anar a votar, perquè no són eleccions menors, sinó que ens juguem el futur. Si anem a les urnes, serem ben vistos i, probament, escoltats».

PicMonkey Collage_opt (7)

Pacte amb CiU?

Va dir que ICV anirà de la mà amb CiU en els assumptes de Catalunya i territorials. No obstant això, va deixar ben clar que entre els nacionalistes i ells hi ha tot un món en les qüestions socials. Va subratllar que Mas fa una política de dretes a Catalunya i pacta amb els neoliberals a la UE, que són els responsables de l’empobriment dels països del sud.

DSCF8724_optUrtasun va fer una intervenció de 15 minuts i, després, es va sotmetre a les preguntes. Es va comprometre enarborar a Brussel·les la bandera contra la MAT i les polítiques de medi ambient, i es va referir a la protecció de la Serra de Marina. «En aquests moments de crisi gairebé ningú parla d’ecologia i cultura, però nosaltres ho seguirem fent perquè aquestes polítiques són imprescindibles».

És clar que l’estrella del debat va ser l’economia imposada per la troica, que posa en perill l’Estat del Benestar, que baixa salaris i crea misèria i inestabilitat social. Urtasun va demanar col·laboració per donar un canvi radical en les institucions de la UE. Es va mostrar contrari a sortir de l’euro, per les conseqüències negatives que tindria. «El tema exigeix canviar les polítiques i renegociar el deute. S’ha de fer una quita, perquè no podem pagar el que es deu».