Archivos

Es posa en marxa la campanya ‘Stop tovalloletes al vàter’

14/11/2017

Roda de premsa, avui.

Riu Besòs.

Depuradora de Montcada.

Santa Coloma ha estat el primer municipi del Barcelonès en posar en marxa aquesta iniciativa

Dilluns 20 es repartiran papereres per reciclar les tovalloletes al mercat ambulant dels voltants del Mercat Sagarra i en altres establiments

Aquest matí, Ignacio Escudero, director general d’Aigües de Barcelona, i l’alcaldessa, Núria Parlon, han presentat la campanya: ‘Stop tovalloletes al vàter’, què pretén conscienciar la ciutadania envers la importància de reciclar correctament les tovalloletes i, alhora, obtenir resultats mesurables en termes de reducció de les avaries que provoquen les tovalloletes abocades a la xarxa de sanejament.

Iniciativa

Santa Coloma ha estat el primer municipi del Barcelonès en posar en marxa aquesta iniciativa. Amb diferents activitats i accions, entre les quals cal destacar el repartiment de papereres al mercat de venda no sedentària («mercadillo«) dels voltants del Mercat Sagarra i els carrers adjacents, el dilluns 20, així com a diversos establiments de restauració i comerços de la ciutat.

L’abocament de tovalloletes al vàter genera importants problemes a les depuradores. Tant és així que el 46% de les emergències registrades per Aigües de Barcelona durant el 2015 van tenir relació amb aquestes tovalloletes. Només l’any 2014 es van abocar més de 4,4 milions de quilos de deixalles als vàters, gairebé 1,4 quilos per habitant. A banda d’això, 8 de cada 10 serveis de neteja de canonades són per embussos provocats per l’abocament de tovalloletes humides, el que suposa una despesa a les comunitats de veïns d’un mínim de 300 euros.

Sensibilitzar la ciutadania

A propòsit de la campanya i per tal de sensibilitzar encara més la ciutadania, també es farà difusió a través de les xarxes socials, el web stoptovalloletesalvater.com, la implicació de les escoles i visites a la depuradora del Besòs (EDAR). La iniciativa també es durà a terme a Badalona amb un espai el dia 24 al «mercadillo» de Montigalà, i a dos districtes de Barcelona: Sant Martí i Sant Andreu, el dimecres 22 i dijous 30, respectivament, amb el corresponent repartiment de papereres als mercats ambulants.

Aquesta iniciativa s’ha presentat després de l’èxit de la prova pilot realitzada l’any passat a cinc municipis del Baix Llobregat i que va permetre reduir el nombre de tovalloletes i residus abocats a la depuradora de Gavà – Viladecans en un any prop d’un 2,5%.