Archivos

Florida de la literatura colomenca

20/04/2011

Una nodrida representació dels escriptors colomencs al pati de la Llibreria del Carrer Major. Foto: Argimiro Segura

Aquest cap de setmana hem pogut assistir a un parell d’esdeveniments literaris organitzats per la Llibreria Carrer Major dins el marc de la primera edició de la Primavera literària al Carrer Major , que té lloc entre el 21 de març i el 21 de juny d’enguany.

Divendres al vespre vam ser presents a l’acte de presentació del llibre La raza número 4 (Roca Editorial) de l’escriptora colomenca Raquel Barco, a càrrec d’Itmar Conesa.

Fins ara havíem gaudit de les seves novel·les romàntiques amb aires
fantàstics signades sota el pseudònim Jezz Burning. Amb la primera d’elles, Al llegar la noche va guanyar el premi Novela Romántica Terciopelo, fet que la va animar a continuar amb la saga i escriure tres entregues més: El secreto de la noche , Noche de ofrenda  i Conspiración en la noche. Aquest historial ha convertit a l’autora – també presidenta de la Asociación de Autoras Románticas de España (ADARDE) – en una de les literates més consolidades dins el panorama espanyol del gènere paranormal.

Ara, amb la seva primera obra signada amb el seu nom real, ens trobem davant un gènere completament diferent al que ens té acostumats. La Raquel ens endinsa en un món que barreja la realitat històrica amb el misteri i que promet mantenir-nos en tensió durant tot el llibre. Diferents morts sense resoldre, llegendes i mites sobre l’Atlàntida, mapes ancestrals com el de Piris Reis o l’Oronteus Fineaus; civilitzacions perdudes i dos objectes molt antics que han estat objecte de desig durant tota la història, seran algunes de les nombroses peces del trencaclosques que els protagonistes, Eve Swan i Abel Simmons hauran de resoldre.

Durant la presentació, la Raquel va llegir-nos diferents fragments que van despertar la intriga del nombrós públic assistent, que omplia el magnífic Pati de lletres de la Llibreria Carrer Major. L’autora es va confessar molt contenta d’haver-se animat amb aquest nou gènere i va assegurar-nos que el final de la novel·la queda obert per a poder oferir-nos ben aviat una segona part. Al final de l’acte, els aplaudiments ressonaven per tot el recinte i ràpidament els assistents varen formar una llarga cua davant l’autora per a aconseguir un exemplar del llibre dedicat.

Dissabte a la tarda, vam poder gaudir de la trobada d’escriptors colomencs amb una amfitriona de luxe, Tina, la Superbruixa, que va fotografiar-se amb tothom qui ho volgués i va fer les delícies de petits i grans. Gran quantitat de públic va acostar-se al carrer Major, 13 per a xerrar una estona o demanar dedicatòries als seus escriptors. Una ocasió única per a comprovar la bona salut de la literatura colomenca, ja que tant la llibreria com el Pati de lletres eren plens a vessar. El moment estrella de l’acte va ser la foto de família de tots els escriptors: tres files d’erudits de les lletres donaven cos a una imatge impagable. Els protagonistes van ser: Jorge Soto, Manel Zabala, Adolfo Losada, Àngel Pla, Iván Faure, Joan de la Vega, Pedro Marín, Ítmar Conesa, Jaume Sayrach. Núria Valls, Jordi Valls, Roser Caño, Rodolfo del Hoyo, Lídia Guinart, Eva Moreno, Salva Redón, Beatriz Patraca, Raquel Barco, Ani Khachatryan, Chema Corral, Carmen Salas, Jesús Martínez, Pedro Cano. Van assistir però no hi apareixen a la foto: Alfred Matas, José Luis Cabeza, Mateo Rello i Rubén Pla.

Dora Julian, la propietària de la llibreria, ens confessava que la idea de la trobada tenia un punt d’egoisme ja que li feia molta il·lusió veure tots els escriptors reunits però que, tot i això, no esperava un èxit de convocatòria tan gran. Xerrant amb diferents autors vam constatar que l’alegria per la trobada era compartida, a tots ells els vèiem conversant els uns amb els altres ben animats, compartint telèfons i organitzant properes trobades. Esperem sincerament que aquesta magnífica iniciativa tingui continuïtat els propers anys.

La Llibreria Carrer Major continuarà oferint-nos activitats literàries durant els propers mesos: xerrades, tallers, presentacions, conferències, recitals de música, poesia, lectures, conta-contes, dinamització cultural… Per a estar ben informats i no perdre-us cap detall, només cal que consulteu el bloc de la llibreria.

Laura Novensà, de Santakomola