Archivos

Gent engega una campanya per la municipalització de la neteja

13/03/2014

1371670210532_optGent de Gramenet està entossudida en què els serveis públics que presta l’Ajuntament siguin municipalitzats. Ho ha expressat en el si de l’Ajuntament, sense èxit. Davant la negativa de l’equip de govern (PSC, ICV-EUiA i CiU), Gent ha engegat una campanya de recollida de signatures entre la població.

La iniciativa de Gent (propera a les CUP) es produeix quan s’ha iniciat el procés d’adjudicació del contracte del servei de neteja i recollida de deixalles, i aquest s’adjudicarà en una xifra que rondarà els 80 milions d’euros amb una durada d’uns 10 anys.

En la pàgina web Per un servei de neteja municipal, creada per l’ocasió, Gent fa públic un manifest en el qual afirma que la municipalització suposa un estalvi de diners, genera ocupació i dóna garanties de millor servei als ciutadans.

.

[+] Info: Manifest: Per un servei de neteja municipal!

Screenshot (17h 52m 53s)_optEls sota-signants manifestem la necessitat de municipalitzar el servei de neteja que presta l’ajuntament a la ciutat. Aquest posicionament parteix d’una base ideològica a partir de la qual els serveis públics destinats a cobrir necessitats bàsiques de la ciutadania no han de ser un negoci.

Actualment l’equip de govern de Santa Coloma de Gramenet (PSC, ICV-EUiA i CiU) ha tret a concurs el contracte del servei de neteja i recollida de rebuig. Aquest s’adjudicarà amb una xifra entorn els 80 milions d’euros amb una durada d’uns 10 anys. Es tracta del contracte més important de l’Ajuntament de Santa Coloma, que representa al voltant del 8% del total del pressupost anual.

Tenim exemples recents de ciutats amb dimensions similars a la de Santa Coloma on s’ha portat a terme la municipalització del servei de neteja i això ha suposat un estalvi d’un 30% del total del servei per la reducció de despeses com el 10% d’IVA, el 12% de despeses generals o el 8% de benefici industrial, entre d’altres. Estaríem parlant doncs d’un estalvi de més de 2 milions d’euros anuals i la generació de riquesa i llocs de treball per a la nostra ciutat. Alhora volem posar en evidència les maneres de les empreses privades que gestionen els serveis de l’Ajuntament: condicions laborals indignes, seus socials ben lluny de la nostra ciutat (es a dir, no paguen impostos a Gramenet), càrrecs directius amb sous astronòmics i pràctiques que només busquen la maximització de beneficis, fins i tot quan això va en contra dels interessos dels treballadors, veïns i veïnes de Santa Coloma.

També el Tribunal de Comptes ha emès un informe que afirma que per una població de 20.000 habitants, gestionar directament el servei de neteja per part de l’Ajuntament suposa, de mitjana a l’Estat Espanyol, una despesa de 42,55 €/habitant, front a la gestió privada que té un cost de 53,90€/habitant. En relació als costos de processament de les escombraries, s’afegeix que el cost mitjà passa dels 117,51 €/tona en la gestió municipal, als 140,02 €/tona en la gestió privada. Aquest mateix informe afirma que les diferències entre els dos tipus de gestió augmenten quanta més població té una ciutat. És a dir, per a Santa Coloma, amb una població de 120.000 habitants, l’estalvi econòmic encara seria superior!

Municipalitzar vol dir tornar a situar en el centre les necessitats de la població per davant dels interessos de les grans empreses. Sabem que municipalitzar no és garantia única d’èxit, sinó que cal voluntat i dedicació col·lectiva per construir uns serveis públics de qualitat en un marc de relacions diferents i més just.

És per tot això que els sota-signats d’aquest manifest reclamem a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet la municipalització del servei de neteja i recollida de rebuig de la nostra ciutat.