Archivos

INFORME: La postura dels partits sobre la MAT

15/06/2012
  • Núria Parlon  (PSC):  «Demanem la línea soterrada»
  • Alexandra Sevilla  (ICV-EUiA):  «No la volem, ni aquí ni enlloc«
  • Carles Combarros  (CiU):  «Serà difícil soterrarla»
  • Mari Carmen Sáez  (PPC):  «Donarem suport al Govern Local»
  • Aitor Blanc  (Gent):  «No la volem aèria ni soterrada»

L’Ajuntament sol.licita el suport de la ciutadania per aconseguir que la línia de Molt Alta Tensió (MAT) sigui soterrada al seu pas per la Serralada de Marina i les rodalies dels barris de Les Oliveres i Can Franquesa. L’equip de Govern municipal ha presentat un recurs davant del Tribunal Suprem, i alhora demana la mobilització contra Red Eléctrica Española (REE). Considera que les gegantines torres de 400 quilowatts farien malbé el parc i poden perjudicar la salut dels veïns. PSC, CiU i PP recolzen la postura de l’Ajuntament (MAT soterrada) i ICV-EUiA i Gent s’oposan a la línea de 400 quilowatts. 

PSC.– Els socialistes volen que la MAT transcorri soterrada al seu pas per Santa Coloma. La alcaldessa Núria Parlon ha remarcat que “aquesta ciutat no està en contra del progrés ni dels mitjans destinats a millorar la qualitat de vida del seu veïnat”. No obstant això, la dirigent socialista afegeix, però, que “no s’han tingut en compte els diversos requeriments fets per l’Ajuntament a la manera com REE vol tirar endavant el projecte (aèri) i no hi estem d’acord, perquè posa en perill una zona verda important per a la ciutadania i no s’ha fet un estudi ni de l’impacte ambiental ni de la repercussió que pot tenir en la salut de les persones. Per tot això, volem la MAT soterrada”.

El seu home de confiança, Esteve Serrano, ha subratllat: “Un cop més, ens posem al capdavant de la defensa dels interessos de la nostra ciutat, i comptar amb el suport de la ciutadania ens fa més forts”.

ICV-EUiA.– La posició més delicada és la d’ICV-EUiA, que té la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat amb Alexandra Sevilla al capdavant. La regidora va estar present en la roda de premsa en la què es va anunciar el recurs davant el Suprem, que reclama  la nul.litat de la declaració d’utilitat pública i la MAT soterrada. En la trobada amb els periodistes, Alexandra Sevilla ja va dir que la seva coalició aposta més per les energies renovables i alternatives.

«No la volem, la MAT, –diu– ni aquí ni enlloc. I si resulta que no ens escolten i REE continua amb la seva, serà l’hora de la participació col.lectiva i de decidir tots plegades la millor alternativa. Atrevim-nos a pensar i a questionar el model energètic actual, és molt fàcil gestionar determinades postures finalistes. Lluitem plegats per a aturar la MAT».

CiU.– El nacionalista Carles Combarros fa pinya amb el PSC. «Vam acordar amb l’alcaldessa que el més convenient per a Santa Coloma és que la MAT sigui soterrada i és el que anem a defensar», recalca.

No obstant això, destaca les complexitats d’un recurs davant el Suprem, així com les poques inversions que fa l’Estat a Catalunya. «Hi ha una batalla jucidial i una altra política que ens posaran les coses molt difícils», diu Combarros.

GENT.– Gent de Gramenet manté des d’un principi un rebuig total a la MAT. El seu portaveu Aitor Blanc rebutja la seva necessitat. “Per nosaltres –diu–, la MAT no és progrés. Creiem que la MAT, malgrat la informació que anem obtenint a comptagotes, es tracta d’un projecte innecessari i inassumible. Els motius, entre d’altres, és que suposaria un gran impacte mediambiental i per la salut de la ciutadania. No ens creiem el discurs que intenta evidenciar la necessitat de la MAT com a única via per ressoldre els problemes que puguin haver d’abastiment i distribució energética”.

Creu que es tracta de fer un favor a les elèctriques. “Veiem que la clara intenció i única d’aquesta infraestructura –destaca Blanc– és cercar la satisfacció de les grans empreses del sector”. I assenyala la seva alternativa al projecte: “La nostra és una ferma aposta per la reducció del consum i l’establiment de xarxes efectives en la distribució i en la proximitat, i és per això que demanem l’aturada i supressió del projecte de la MAT ja sigui aèria o soterrada”. També subratlla l’aposta per les energies renovables i alternatives.

PPC.– El Partit Popular Català s’ha alineat des d’un principi per la proposta de l’equip de Govern, però ha llançat dures crítiques a la «falta d’informació» ia la «manipulació del Govern Parlon». El seu portaveu, Mari Carmen Sáez, ha declarat que «donem suport sense reserves la proposta perquè per sobre de tot hi ha els interessos dels ciutadans de Santa Coloma».

Dit això, la dirigent del PP vol denunciar una declaracions efectuades pel regidor socialista Antonio Carmona en el primer acte contra la MAT, celebrat a Singuerlín. «Va dir -sosté Sáez- que el Govern va aprovar el traçat de la MAT per Santa Coloma, quan la veritat és que va ser José Luis Rodríguez Zapatero. Va ser un Govern socialista el que va declarar d’utilitat pública els terrenys perquè pogués passar la línia de Molt Alta Tensió. Vaja, la veritat per davant «.

INFORMACIONS RELACIONADES:

O vamos juntos contra la MAT o la derrota es segura

Distribuyen las fotos de los “criminales” de la MAT

PP y Gent critican que no se les informara sobre la MAT

L’alcaldessa declara la guerra a la MAT