Archivos

Intens debat sobre la vaga del 29M

04/04/2012
  • Pere Gran: «No es pot usar la coacció, ni posar silicona els comerços»
  • Xavier Altozano: «Molta gent es passa perquè està desesperada, descontenta amb el sistema»
  • Miquel Molina: «El problema és que els sindicats no es preocupen dels treballadors»
  • Miguel Garrido: «Zapatero ens va donar el primer cop y Rajoy ens ha rematat»

Debat a la seu de Nous Catalans. De front: Xavier Altozano, Pere Gran i Miquel Molina. D’esquena: Josep M. Roca, Miguel Garrido i Jordi Corachán.

Plovia i hi havia futbol. No semblava el dia més adient per estrenar un cafè-tertúlia a Santa Coloma i, malgrat tot, la Fundació Nous Catalans, vinculada a CDC, va mantenir l’acte. Van participar Miguel Garrido, secretari d’Organització d’Iniciativa (ICV) i propietari del bar Xocalà; Miquel Molina, dirigent de CDC i exregidor; els empresaris Xavier Altozano, de Movie-Blues Catering, i Pere Gran, de Granpergas, S.A, així com Josep Maria Roca, director del Mirall i qui subscriu aquesta crònica, de Gramenet 2.0. Tots, sense excepció, van criticar la Reforma Laboral del PP per «innecessària» i per «danyar els drets dels treballadors». Sobre l’oportunitat de la vaga, en temps de crisi, no va haver-hi acord i sobre els incidents, debat, molt debat, però sempre en un to amigable i cordial. 

Gran va posar en una pantalla la imatge d’una dona atemorida darrere del vidre d’un aparador trencat i van saltar les primeres espurnes.
-Garrido: Els sindicats no tenen la culpa dels disturbis. Es tracta d’uns violents que estan detectats. Per què no s’actuava abans?
-Molina: Perquè hi havia una permisibilidat social i ara la cosa s’ha extralimitat. A Felip Puig (conseller d’Interior) l’haguessin menjat si fa això.
-Altozano: No podem veure solament els desperfectes. Molta gent actua d’aquesta manera perquè està desesperada, descontenta amb el sistema. A més a més, també va haver-hi violència per l’altre banda. Jo tenia un mosso al meu costat que anava provocant a força de donar-me cop del colze. I a la plaça de Catalunya, els mossos tiraven a donar, per això hi ha tants ferits de boles de goma. No sé que els fan a l’escola de Mollet, però els agrada provocar.

Pere Gran va preguntar si era necessari convocar una vaga general per protestar contra la Reforma en els temps que corren. «Això li costa molts diners al pais», va dir.
-Garrido: No és perd tant. El mateix que en un pont.
-Gran: Però, no es pot usar la coacció, ni posar silicona en els comerços. Aquí ha tingut èxit perquè Gent de Gramenet s’ha mogut molt.
-Garrido: No. Nosaltres hem fet menys soroll, però Siscu Sánchez i els altres hem treballat molt en la Mesa Cívica perquè la vaga fos un èxit a Santa Coloma.
-Gran: Però, tampoc cal tallar la B-20
-Garrido: Va ser un acte pacífic que va durar 10 minuts. Es va pactar amb els mossos i no va haver-hi problemes, ni grans molèsties per als conductors.
-Gran: Encara estic esperant alguna proposta dels sindicats.
-Garrido: Han estat quatre anys negociant amb Zapatero, que va deixar anar el primer cop contra els treballadors i ara, Rajoy ens ha rematat. S’ha carregat els drets aconseguits durant 50 anys. L’acomiadament objectiu ja existia, però amb una negociació prèvia. No feia falta donar-li tot el poder a l’empresari. Ara, l’empresari és Déu. Pot fer el que vulgui.

En aquest punt va haver-hi acord.

-Gran: Sí, estava ben. Però, Europa volia més.
-Altozano: Europa, no. Merkel i Sarkozy, però no poden pagar els plats trencats sempre els mateixos.
-Molina: El problemes és que els sindicats no es preocupen dels treballadors.
-Garrido: Si no hi hagués sindicats seríem esclaus.

Després van parlar de l’èxit de la vaga en Santa Coloma, on el tancament va ser gairebé total i la manifestació, un èxit sense precedents (veura l’informació de Gramenet 2.0).
El debat es va allargar a l’hora del cafè i els crusans de crema i xocolata. També va haver-hi acord per fer altres debats. El proper serà un debat sobre els problemes de finançament que té Catalunya. Serà el proper dia 19.