Archivos

La CIBA es convertirà en un centre per a dones

24/01/2018
  • Es pretén posar en valor el talent femení i ser un centre de referència a tot l’Estat

Al maig començaran les obres de la primera fase per convertir l’actual recinte en desús de l’antiga fàbrica de productes farmacèutics CIBA, incloent les parts de l’edifici que van ocupar els antics jutjats i l’institut La Salzereda durant una trentena d’anys, en un centre de recursos per a dones. Està previst que les obres finalitzin al darrer trimestre de 2019.

Amb una superfície de 6.000 metres quadrats, la idea és que la CIBA es converteixi en ‘hub’, únic a tot l’Estat, de coneixement especialitzat en la igualtat de gènere, la innovació i l’economia social, solidària i feminista, amb el propòsit de millorar l’ocupabilitat i l’apoderament de les dones, i que faciliti alhora la incorporació de la perspectiva de gènere a un nou model econòmic més just, solidari i respectuós amb el medi ambient.

L’edifici on es troba la CIBA és de propietat municipal i està ubicat en un espai emblemàtic i històric de la ciutat, a la cantonada del passeig de Llorenç Serra i del passeig de la Salzereda, al costat del Pont de Santa Coloma. La inversió prevista és de més de 2.950.000 euros (2,2 milions per a la rehabilitació més 750.000 euros en la posada en marxa de l’equipament); el projecte serà finançat per l’ajuntament i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Espais

Entre els espais d’usos de les noves instal·lacions, cal destacar el CIRD, ara ubicat a la plaça Montserrat Roig, i que se centrarà més en profunditat en el col·lectiu de dones joves; el Centre de Documentació i Memòria de les Dones; l’espai de formació en el camp del feminisme, tant des del punt de vista associatiu com universitari; el ‘Gender Lab’, un laboratori per acollir i impulsar noves iniciatives en polítiques públiques de gènere i en la prevenció i abordatge de les violències masclistes, i també espais per a la innovació, com sales de ‘Coworking’ i espais comuns per a ús compartit, com horts a la teulada o sales de reunions.

Discrepàncies amb l’oposició

L’oposició ha expressat la seva disconformitat sobre les formes en com el Govern municipal ha presentat el projecte. Si Ciutadans enviava als mitjans un comunicat per expressar la seva discrepància amb que es convoqués a l’oposició a la Junta de Portaveus on s’explicava el pla d’usos per a l’edifici de la CIBA 15 minuts abans de la roda de premsa, tot aclarint que es tractava d’una discrepància en les formes no en el fons, Gent d’Esquerres-ICV-EUiA va enviar un altre on comunicaven que no donarien la seva opinió estrictament sobre el projecte “en tant que no hem rebut ni les explicacions, ni les informacions pertinents que ens pertocarien com a grup municipal d’aquest ajuntament”, fet que els —assenyalen—  “ha impedit fer les tasques de fiscalització que ens pertocarien com a grup a l’oposició”.