Archivos

La Comissió Europea obre un expedient a Espanya per la MAT a Santa Coloma

10/07/2014

mat oliveres IMG_0050_optLa CE ha obert un expedient al Govern espanyol pel traçat de la línia de Molt Alta Tensió que passa per Santa Coloma perquè podria tenir «efectes significatius en el medi ambient i en les persones». En concret ha qüestionat la transformació de la línia d’Alta Tensió entre Sentmenat i la nostra ciutat en una de Molt Alta Tensió. Brussel·les dóna dos mesos a Madrid per facilitar informació sobre aquest projecte abans de decidir si fa el pas següent a l’expedient, és a dir, la sanció.

La Comissió considera que s’esperen efectes significatius en el medi ambient, incloent-hi les persones, en aquest cas a causa de la naturalesa i la localització del projecte en qüestió. Afegeix que això és previsible «especialment si es pren en consideració el fet que la línia elèctrica que es millorarà serà de molt alta tensió i travessa una de les regions més densament poblades, l’àrea metropolitana de Barcelona».

Per aquesta raó, l’executiu comunitari considera que «abans d’autoritzar el projecte, les autoritats competents haurien d’haver determinat si aquest procés hauria d’haver estat subjecte a una declaració d’avaluació d’impacte» i haurien d’haver informat els ciutadans.

Protesta i viatge

Un projecte polèmic i molt criticat des de Santa Coloma tant des dels moviments ciutadans i l’ajuntament que s’oposen a una MAT que consideren que passa molt a prop del nucli urbà.

L’alcaldessa Núria Parlon va viatjar aquest dimarts a Brussel·les per interessar-se per la MAT, segons que informa l’ajuntament en una nota de premsa. Acompanyada pel diputat Javi López, Núria Parlon es va entrevistar amb responsables de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió.

[+] Un altre procediment

 La Comissió Europea ha obert també un procediment d’infracció contra Espanya pel possible incompliment de la directiva europea sobre residus miners, amb afectació a la contaminació i salinització del riu Llobregat, segons publica Antonio Cerrillo a La Vanguardia. L’expedient es refereix a l’acumulació de residus salins de la mineria de potassa, que l’empresa Iberpotash emmagatzema sense permeabilització a la muntanya de sal del Cogulló, a Sallent, que ha estat objecte de diverses sentències judicials en contra.

[+] Totes les informacions sobre la MAT