Archivos

La Mise en Scène del Pla d’Acció Municipal

21/11/2013

josep maria cortes_optJOSEP MARIA CORTÈS  (*) 
El Consell de Ciutat extraordinari d’enguany se celebrà a la Sala de Plens de l’Ajuntament el proppassat dimecres, dia 13 a les set del vespre. La posada en escena del govern i dels regidors responsables del Pla d’acció municipal (PAM) es podria definir de circumspecte i prudent. L’exposició -de l’alcaldessa juntament amb dels representants del tripartit del govern municipal amb Lídia Guinart i Esteve Serrano (PSC-PSOE), Siscu Sànchez (ICV-EUiA) i el cap de CDC a Santa Coloma de Gramenet- estigué cenyida al guió i mil·limetrada a percentatges, quantitats i gràfics publicats en el WEB de l’Ajuntament, complint així la transparència que s’exigeix als governants d’un ajuntament democràtic

Núria Parlon inicià la sessió presentant les línies generals: ciutat generadora d’ocupació, ciutat més cohesionada, ciutat més sostenible i habitable, ciutat de qualitat democràtica i corresponsable. Destacà des de bon principi la participació dels alumnes de l’Institut Puig Castellar en la confecció del nou aplicatiu informàtic del PAM en el web de l’Ajuntament, la qual cosa és doblement positiva pel significa d’experiència pre-professional i de corresponsabilitat en el joc democràtic. El percentatge d’execució del PAM és d’un 56%, dels quals un 22% d’actuacions ja estan finalitzades. Incorporant per l’exercici 2014 dues noves línies -aturem la MAT i el Pla d’Ocupació Local- amb especial atenció a les dones emprenedores. Queden ajornades actuacions com l’equipament de la gent gran, el socio-sanitari a l’antic edifici de l’Hospital de l’Esperit Sant, la sala de vetlla i l’alberg juvenil.

Dels tres partits que formen l’oposició -PP, Gent de Gramenet i PxC- assistiren quatre dels cinc representats del PP: el regidor absent estigué excusat per la portaveu del grup María del Carmen Sáez. Els dos joves regidors de Gent: Sergi Arnau i Aleix Madrid ocuparen els seus escons. En canvi, els vots de PxC no foren representats per cap dels seus tres regidors i els seus escons estigueren desocupats durant tota la sessió. La portaveu del PP exercí una oposició correcte i mesurada, ja que considera que el PAM 2011-2015 és el mateix que el de les legislatures de l’anterior alcalde, i per tant ressaltà que no és innovador i que sobretot és extremadament lent en la seva execució. Els regidors de Gent tingueren un to correcte i més conciliador que en altres plens.

A diferència del Consell de Ciutat del 2012 el qual tingué un toc més proper i menys protocol·lari, el celebrat el proppassat dimecres es podria definir de solemne i reservat. Malgrat que la cosa pot semblar menor, no ho és, ja que l’escenificació dels responsables polítics expressa la sensibilitat del joc democràtic i expressa la seva actitud davant la ciutadania. Aquest any l’exigència de sol·licitud prèvia ha restringit la participació directa, però també el lloc on s’ha celebrat. Encara que la sala multifuncional de la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré, l’any passat, no s’omplí del tot, el grau d’assistència a l’acte del 2012 fou més alt que el d’enguany i la seva participació molt més vital; saltant-se a vegades, per part d’algun històric i entranyable ciutadà, la correcció que es mereix la institució del Consell, però amb l’avantatge de ser el testimoni directe del sentiment del carrer.

La Mise en Scène, terme que prové de les Arts Dramàtiques, vol dir la posada en escena d’actors, guió i escenografia. La representació del PAM d’aquest any, ha transmès encapsulament dins l’objectivitat de les dades estadístiques i formalment encerclat pel requisit legal de participació.

 (*) Josep Maria Cortès Martí és economista