Archivos

L’AMB reitera el seu compromís amb les persones refugiades

04/02/2018

L’Àrea d’Internacional i de Cooperació de l’AMB posa en marxa la segona edició del programa «Tenim Drets, Teixim Llibertats» amb l’objectiu de promoure el coneixement i la defensa dels drets humans des dels municipis metropolitans, per donar veu al compromís local envers les persones refugiades.

L’acte de presentació s’ha fet el 27 de gener a Santa Coloma de Cervelló, amb la participació de diferents agents implicats amb les persones refugiades. L’eix central de la jornada ha estat una taula rodona moderada pel periodista Adrià Bas, amb la participació de Maria Peix, Cap de Cooperació de l’AMB, Lluís Elies, de la Plataforma de Suport a les Persones Refugiades, Maria Llauradó, regidora de Solidaritat i Cooperació de Begues que parlarà en representació dels 10 municipis metropolitans que participen en el programa, i del testimoni vivencial de Gholamreza Sorwhabi, refugiat iranià rescatat a les aigües del mar Egeu.

Maria Peix, cap de Cooperació de l’AMB, destaca que l’Àrea Metropolitana té un compromís molt gran amb la realitat de la Mediterrània. També ha afegit que s’està treballant en dues línies: en primer lloc, anar al territori on estan acollint persones refugiades i ajudar-les in situ i buscar solucions als impactes ambientals associats als desplaçaments migratoris com la gestió de residus. «Com que no es permet acollir a persones refugiades als nostres municipis, donem suport a iniciatives d’acollida als territoris que estan acollint», conclou Maria Peix.

Maria Llauradó, regidora de Solidaritat i Cooperació de Begues destaca la funció de l’AMB per al món local, ja que aquest programa és una eina que cohesiona totes les entitats de sectors diversos amb un objectiu en comú, i alhora dona veu als petits municipis.

Gholamreza Sorwhabi destaca la importància d’aquest projecte perquè fa visibles per a la societat els problemes de molta gent que necessita fugir del seu país, i afegeix que ell està fent un curs de salvament marítim perquè vol salvar persones que malauradament moren ofegades al Mediterrani en els seus desplaçaments migratoris.

Aquest projecte es desenvolupa conjuntament amb els ajuntaments de Begues, Cervelló, el Papiol, la Palma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat. Aquest any s’hi han sumat 3 municipis metropolitans més: Molins de Rei, Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs.

Una de les conseqüències indirectes de la crisi humanitària de la Mediterrània és el gran volum de residus que es generen en els camps de refugiats i que provoquen un greu problema de sostenibilitat ambiental. Segons dades de l’ACNUR, als camps de refugiats del Líban hi viuen més d’1 milió de persones refugiades procedents de Síria, mentre que a l’illa de Lesbos, les emigracions han generat gairebé 500.000 armilles salvavides a les platges.

Davant d’aquesta situació, l’Àrea de Cooperació de l’AMB considera imprescindible contribuir a la garantia dels drets de les persones refugiades i reduir l’impacte ambiental, potenciant el reciclatge de residus.

Des d’ara fins al mes de maig, es portaran a terme un total de 60 esdeveniments als 10 municipis metropolitans que participen en aquest programa, per acostar aquesta problemàtica a la ciutadania, amb la col·laboració de diferents grups i entitats locals.

El programa culminarà amb una gran festa de cloenda el 5 de maig a la platja de Nova Icària de Barcelona, on el compromís i la reivindicació seran el leitmotiv dels municipis que hi hauran participat.