Archivos

L’ex arquitecte municipal, exonerat del cas Pretòria

06/10/2011

Lluís Falcón.

Arxiven la causa contra un arquitecte pel cas Pretòria. L’alcaldessa Núria Parlon ha comunicat en una reunió als diferents portaveus municipals que la Fiscalia ha aixecat la imputació a Lluís Falcón Gonzalvo, ex director gerent de projectes de l’Ajuntament de Santa Coloma, segons informa ICV al seu blog. La decisió, que s’ha pres després de la lectura i estudi de diferents informes presentats per l’ex alt càrrec municipal, no alterarà l’acomiadament de Lluís Falcón com a treballador del consistori colomenc, fet que va tenir lloc el passat 29 de juliol de 2010.

Fonts jurídiques han subratllat a Gramenet 2.0 que Falcón va ser incriminat arran d’unes manifestacions de l’ex gerent d’Albert Gadea. Aquest últim també va denunciar al seu substitut, Fernando Hernández Baena, i a l’alcaldessa Núria Parlon, quan el van apartar de les seves responsabilitats pel cas de corrupció.

ACUSACIÓ FALSA.– Segons la resolució, Falcón va ser imputat per «associació il·lícita» perquè Albert Gadea, llavors gerent de Planificaió i Recursos, va manifestar davant el jutge que l’arquitecte «va signar valoracions» irregulars en l’anomenada operació Pallaresa (Cubics) del cas Pretòria. Gadea va arribar a afirmar que el seu company Falcón va tractar de modificar «informes» de la Intervenció municipal i que ho va fer per ordre de l’ex alcalde Bartu Muñoz, l’ex regidor Manuel Dobarco i l’ex diputat Luis García. Gadea va dir que Falcón va actuar d’aquesta manera perquè l’obra fos adjudicada a la constructora Ortiz C.P., de García. Aquest extrem ha resultat ser fals, segons la investigació judicial.

PROCEDIMENT LABORAL.– Així acaba la causa penal per Falcón, però aquesta és independent del procediment laboral. Les conclusions de l’expedient laboral sancionador que se li va obrir a Lluís Falcón arran de l’aixecament del secret de sumari van concloure que l’ex alt càrrec de confiança de l’alcalde Bartomeu Muñoz tenia «responsabilitat disciplinària per transgressió de la bona fe contractual i l’abús de la confiança en el desenvolupament del seu treball». La conducta imputada contra Falcón es va concretar també en la relació habitual amb persones alienes al consistori i en el fet d’haver vulnerat la normativa d’incompatibilitats, havent efectuat «activitats professionals sense haver sol.licitat la declaració prèvia d’incompatibilitats» i per haver prestat serveis a empreses «amb les quals estava en contacte i relació en l’exercici de les seves activitats professionals a l’Ajuntament».

Al comunicat emès per l’Ajuntament en la data de l’acomiadament es deia: «La sanció laboral és aplicable per les accions realitzades i posades de manifest per les converses telefòniques i per la resta de proves del sumari, siguin o no conductes delictives». Posteriorment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar els recursos presentats per Pascual Vela i Lluis Falcón, ambdós exdirectors gerents de l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet pel seu acomiadament. El Jutjat de Barcelona ja va desestimar el primer recurs i després el TSJC va ratificar les sentències argumentant que l’acomiadament va ser vàlid en base a les escoltes, que posaven de manifest que Falcón i Vela haurien donat informació privilegiada a Luis García, Luigi, considerat el cap de la trama.

POSSIBLE QUERELLA.- L’ex arquitecte municipal de Santa Coloma Lluís Falcón no descarta querellar-se contra l’Ajuntament per danys i perjudicis després d’haver-ho apartat del seu lloc per la seva presumpta vinculació amb la trama de corrupció urbanística del cas Pretòria, implicació que ha estat arxivada aquest dijous.
«El cor em porta a demanar danys i perjudicis. El cor em porta a pensar que m’han de rescabalar pel cost que he hagut de pagar, però vull tenir el cap fred. Ho consultaré amb els meus advocats», ha reflexionat aquest divendres en declaracions a Rac1.

L’Ajuntament no el vol admetre al seu lloc, doncs en la causa laboral «la justícia s’ha pronunciat amb dues sentències fermes que ratifiquen que el seu acomiadament és procedent».