Archivos

L’Hospital de l’Esperit Sant celebra el seu centenari amb la presència del conseller Comín

20/04/2017

Tot coincidint amb la Diada de Sant Jordi, el proper diumenge 23 d’abril, la Fundació Hospital de l’Esperit Sant arribarà als seus cents anys d’història, motiu pel qual aquest matí s’ha presentat el llibre Del bacil de Koch a la salut per a tothom. Cent anys de l’Hospital de l’Esperit Sant (1917-2017) a la sala d’actes de l’hospital.

Amb unes paraules de benvinguda a càrrec del Dr. Vicenç Perelló, Director Gerent de la Fundació, qui ha recordat el principal actiu d’aquesta: les persones, s’ha donat el tret de sortida a les intervencions dels convidats a l’acte. Lluís Puig, cap de Fisioteràpia de l’Hospital, ha mantingut una interessant conversa amb la senyora Pilar Argelés i el Dr. Josep Maria Moreno, exprofessionals del centre amb una llarga trajectòria vinculada a l’hospital.

L’acte ha seguit amb la intervenció del Conseller de Salut, Antoni Comín, qui no ha dubtat en afirmar que Catalunya avui dia té un dels millors sistemes de salut i ha fet especial èmfasi en la societat civil, així com en els valors i la vàlua dels professionals sanitaris per dur a terme la seva tasca. També han intervingut Lluís Franch, Gerent de la Regió Sanitària de Barcelona, i del President del Patronat de la Fundació, Josep Maria Cortès.

L’obra, que es podrà adquirir a la Llibreria Carrer Major, s’estructura en capítols temàtics i inclou una vintena d’entrevistes a persones que treballen o han treballat a l’Esperit Sant.

>

[+] Info:

100 anys carregats d’història

Els orígens de l’actual Fundació Hospital de l’Esperit Sant es remunten al 1917, quan Mn. Josep Pons i Rabadà i el Dr. Jordi Anguera i Cailà van crear un sanatori antituberculós a la masia Torre Roja, situada a Santa Coloma de Gramenet. L’Asociación del Espíritu Santo, gestora del sanatori, va aconseguir finançament per a un nou edifici, inaugurat el 1922, que seria el pavelló de dones (pavelló A). Poc després, es va construir el pavelló d’homes (pavelló B), que va començar a funcionar el 1930.

L’Hospital va anar consolidant el seu prestigi tècnic i va esdevenir un dels centres més avançats d’Europa en el tractament de la tuberculosi. El 1936 la CNT va prendre l’Hospital i el va rebatejar com a Sanatori Maxim Gorki. Durant la Guerra Civil va ser utilitzat com a hospital de sang i, posteriorment, va ser confiscat pel Patronato Nacional Antituberculoso, que el va retornar l’any 1945. A finals de la dècada, s’hi va posar en marxa un dispensari destinat a la lluita activa contra la tuberculosi.

 Amb l’extensió dels antibiòtics als anys 60 i el control de la malaltia, el centre va anar decantant la seva activitat cap a la cirurgia i el 1972 va posar en marxa el servei de Cirurgia General. Això va permetre aconseguir un concert amb la Seguretat Social, fita que va canviar el rumb del centre. El 1973 es va constituir la Fundació Hospital de l’Esperit Sant que, a partir del 1978, va iniciar el procés de conversió en Hospital General. Des d’aquesta data, el creixement va ser constant, amb la modernització i ampliació progressiva de les instal·lacions i dels serveis i especialitats. El juliol de 1985 la FHES es va adherir a la recent constituïda Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública de Catalunya (XHUP).

 L’octubre de 2002 es van iniciar les obres del Nou Hospital en un terreny adjacent al centre. El nou edifici es va posar en marxa en dues fases: el gener de 2006 es va obrir l’àrea de Consultes Externes i el mes de juny de 2007 es va realitzar el trasllat definitiu. El canvi va suposar la incorporació de nous serveis, una millora en el confort dels usuaris i treballadors i, consegüentment, un canvi cultural en l’organització. Actualment, l’Hospital compta amb més de 700 professionals que treballen al servei de la salut i dels pacients del Barcelonès Nord i el Baix Maresme. 

Treballadors de l’hospital en un dels actes de la celebració del centenari. / FHES