Archivos

Mas-Colell dóna una classe d’autogovern a Nous Catalans

15/11/2013

mas-colel DSCF7333_optLa conferència era sobre La viabilitat econòmica d’una Catalunya sobirana  i Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i exprofessor a Harvard, va dir que sí només començar. Però, les persones que van acudir a presenciar un al·legat a favor de la independència, segurament van marxar defraudades, i això que Àngel Colom, president de Nous Catalans, el va convidar a explicar la batalla per la independència, que va donar per segura. Abans , el regidor colomenc Carles Combarros va repassar les lluites de Santa Coloma per la llibertat i la immersió lingüística: «Va néixer aquí», va recordar.

Mas-Colell es va cenyir al rigor econòmic, però amb paraules intel·ligibles, com a bó professor que és. El conseller va afirmar que l’assumpte era «políticament compromès, però acadèmicament, relativament fàcil» . I va recalcar que cal partir de la premissa de que Catalunya està a Europa. Va defugir referir-se a la transició entre l’autonomia actual i la Catalunya sobirana, » perquè hi ha molts escenaris possibles».

mas-colel PicMonkey Collage_opt (14)

La independència i la seva viabilitat

Sobre la independència va subratllar: «Al marge de si és desitjable o no, econòmicament no hi ha cap problema», i ho va explicar: «Totes les despeses que es podrien generar per l’ampliació de l’autogovern es poden atendre perfectament bé amb els rendiments fiscals que paguen els catalans, de fet, m’atreveixo a dir que fins i tot podríem baixar una mica els impostos», va deixar anar per sorpresa de les 200 persones que omplien la sala, moltes d’elles nous colomenques.

Mas-Colell es va referir a la vocació exportadora de Catalunya i a la immigració dels últims 15 anys, que va valorar positivament. «Hem rebut una injecció de talent. Només cal repassar el llistat de les empreses creades per donar-se compte que un gran nombre estan impulsades per ciutadans arribats de gairebé tot el món», va dir.

El conseller va recordar que Catalunya demanava fa poc un pacte fiscal solidari: «L’important és disposar de més autogovern i poder ajustar l’economia a les nostres necessitats. Es parla de les taxes de creixement, però el més important són els instruments».

Les pensions no perillen

En el col·loqui, Mas- Colell va seguir en to prudent . I preguntat sobre si perillen les pensions en un Estat català, va garantir que, «en les negociacions amb l’Estat, qualsevol pas que es doni, no posarà en perill en absolut les pensions», i alhora va dir que una Catalunya independent podria pagar sense problemes.

També va intervenir un ciutadà preocupat per la política del Govern cap als emprenedors. I un altre que va preguntar pel repartiment de béns quan arribi la independència: « Ens quedarem una part del Museu del Prado?» Mas-Colell va respondre: «No regalarem res d’entrada».

Preguntat per les balances fiscals que està preparant el Govern central, i després que les calculades per la Generalitat llancessin un dèficit fiscal cap a la comunitat de fins al 8%, ha opinat que el fet que es facin és bo, i després ja es veurà el resultat. Per a ell, com economista, només hi ha una manera correcta de fer-ho, que és bé. Va argumentar que la metodologia està «bastant estandarditzada i no es poden fer massa invents», encara que el resultat de l’Executiu central pot diferir del de la Generalitat si es prenen com a referència xifres parcials o depenent de com s’imputi el dèficit de l’Estat . En tot cas, va sostindre que l’important és la comparació entre comunitats autònomes en magnituds relatives, perquè si acaba sortint que Catalunya té superàvit, altres autonomies tindran «súper súper superàvit», va ironitzar.

En acabar la conferència, Mas-Colell va rebre nombroses felicitacions i es va fer pacientment moltes fotos amb assistents a l’acte.