Archivos

Miquel Iceta: «El nostre vincle amb els ciutadans és la confiança»

01/06/2012
  • El dirigent socialista inaugura les conferències de l’Espai Obert del PSC colomenc

Miquel Iceta, president de la Fundació Campalans, va donar ahir al vespre la primera conferència de l’Espai Obert, a la Torre Balldovina. Iceta va parlar de François Hollande i la seva nova política per Europa, i va abordar la renovació exemplar del Partit Socialista francès, dins del tradicional pensament d’esquerres. 

JORDI CORACHÁN

Gairebé tot està inventat, va venir a dir Miquel Iceta, davant de militants i simpatitzants socialistes, i alguns veïns encuriosits. Si el PSC i el PSOE volen seguir l’exemple del PSF per sortir de la seva crisi particular han d’anar a les essències del socialisme i el pensament d’esquerres. «El nostre vincle amb els ciutadans és la confiança», va dir.

I va repassar les idees d’Hollande que, tot i tenir fama de avorrit, va saber connectar amb els francesos. Iceta va repetir diverses vegades el missatge principal: «El meu autèntic adversari són els diners», va recordar que va dir Hollande quan els periodistes li van preguntar pel seu oponent, Nicolas Sarkozy. Una altra idea: «No em resigno a pensar que els nostres fills hagin de viure pitjor que nosaltres», el que va connectar amb l’electorat més jove. I una tercera idea: «Quan el país i l’esquerra coincideixen, França és imparable», que enllaçava amb el sentiment de la «grandeur».

Home normal

Iceta va recordar que la sinceritat i el sentit comú d’Hollande van vèncer a un Sarkozy hiperactiu, el que li feia massa semblant al primer ministre. A més, el dirigent socialista va saber subratllar les connexions del seu oponent amb els rics de França i l’opulència. «El president de la República té el deure de defensar l’interès general».

François Hollande, president de França.

Segons Iceta, Sarkozy aclaparat per les enquestes negatives es va escorar a la dreta per tractar d’aconseguir el vot de Le Pen filla. «I entre una còpia i l’original, la gent vol l’original».

Però, l’èxit de Hollande ve de lluny. De fet, es va preparar a consciència per arribar a president i a més va comptar amb una renovació democràtica del partit, efectuada per Martine Aubry. La pròpia Aubry i Hollande, i quatre candidats més de gran nivell (Ségolène Royal, la seva ex dona, entre ells), van participar en les primàries. Això va transmetre una imatge democràtica i neta als francesos. «No és un missatge modern. La seva diferència és d’estil i d’arrelament a l’esquerra «, va dir.

«Hem fet coses malament»

Iceta va admetre la crisi del socialisme català, i la de l’espanyol, i la de l’europeu, llevat d’excepcions. «Hem fet coses malament, però no tantes com les que diuen, perquè el dèficit, tot i les retallades, segueix augmentant», va dir. Es va referir a Bankia per contestar una pregunta sobre la poca preparació dels polítics d’esquerra. «No ho dirà per Rodrigo Rato?», i va mirar a Núria Parlon per subratllar la seva preparació. Va dir no veure clar la comissió d’investigació de Bankia, perquè amb una majoria absoluta del PP «poden ficar a la presó a Rubalcaba». En un to més formal va demanar al socialisme renovació d’idees i persones: «No pot ser que el nostre referent segueixi sent Helmut Schmidt, que té més de 90 anys».

Atraure els joves i als ciutadans desencantats és l’objectiu d’aquestes conferències, segons van explicar Núria Parlon, flamant primera secretària del PSC local, i Joan Carles Mas, president de l’Espai Obert. «La idea és obtenir respostes als grans assumptes que preocupen als colomencs».