Archivos

Mor el poeta colomenc Màrius Sampere

26/05/2018

El poeta colomenc Màrius Sampere s’ha mort avui a 89 anys després de patir una llarga malaltia. Encara que nascut a Barcelona el 1928, Sampere va desenvolupar bona part de la seva activitat a Santa Coloma. El Parc Fluvial es pot llegir una de les seves frases cèlebres: «Viure és intentar-ho milers de vegades».

Mentre intentava obrir-se pas en el món de la poesia, va treballar com a fotògraf a can Cabacés, del passeig Llorenç Serra, establiment ja desaparegut. A les fotos es pot veure a Màrius Sampere a la presentació del seu últim llibre a la Biblioteca del Fondo.

El seu primer poemari, L’home i el límit, fou guardonat amb el premi Carles Riba l’any 1963. Els últims anys ha guanyat el Crítica Serra d’Or per Subllum (2000), el Premi de la Crítica, el Ciutat de Barcelona i el Nacional de Cultura per Les imminències (2002). A més, el 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi.

La poesia de Sampere barreja la metafísica i la quotidianitat, i va més enllà, interpel·la i sacseja. És una experimentació constant que l’ha fet atrevir-se, després, amb Dèmens (LaBreu). El darrer premi obtingut és el Lletra d’Or 2016, per L’Esfera insomne (LaBreu).

‘Ara no sé què segueix, només que cada ésser està sol i Déu no va venir.’

Jordi Corachán

 

[+] Info: Més informacions sobre Màrius Sampere