Archivos

Núria Parlon, a Can Zam: «El parc es podrà acabar en quatre anys»

16/12/2014
  • La setmana que ve es signa el conveni per recuperar els 16.000 m2, avui tancats |

jordi corachan_optJordi Corachán |

can zam 1_opt«El parc de Can Zam s’acabarà segurament en quatre anys». Per fi una data. L’ha posat aquest matí la pròpia Núria Parlon, en una roda de premsa, celebrada al costat del llac del parc. L’alcaldessa ha afegit que la setmana es donarà el primer pas per alliberar els 16.000 metres quadrats, avui tancats, gràcies a la signatura del conveni amb la Generalitat i l’Àrea Metropolitana.

Les tanques, doncs, es trauran aviat, després de fer-se la licitació dels treballs. Aquesta era una de les demandes de la Plataforma Serra de Marina i Can Zam, que dijous passat va decidir iniciar mobilitzacions per retirar-les el 15 de febrer si l’Ajuntament no atenia a les seves demandes, tal com va informar Gramenet 2.0. En la seva reunió, la Plataforma va exigir, una vegada més, la finalització del parc.

Avui, per primera vegada en gairebé 40 anys, s’ha posat una data, encara que aquesta sigui aproximada. Aquest període contrasta amb la rapidesa amb què altres ciutats –Terrassa, per exemple– han executat el seu parc central.

Aquest matí, Núria Parlon, compañada per la plana major de l’Ajuntament, s’ha esforçat a explicar les millores fetes durant el seu mandat. Ha citat les pistes d’atletisme que s’inauguraran al febrer.

can zam vis area  33_optSobre el parc de Can Zam

El parc de Can Zam es va salvar de l’especulació urbanística gràcies a les mobilitzacions ciutadanes. El Pla Popular el va incloure en les seves prioritats en 1976. El primer ajuntament democràtic, amb Lluís Hernàndez com a alcalde (PSUC/Iniciativa) el va fer seu i va efectuar les primeres plantacions d’arbres. No obstant això, caldria esperar 23 anys, amb Manuela de Madre de Madre (PSC) al capdavant del consistori, per a la seva inauguració formal com a parc metropolità, tot i no estar acabat. L’alcalde socialista Bartu Múñoz el va utilitzar per instal·lar en ell el que no cabia en altres zones, com el camp del Singuerlín o les piscines. No només no ho va acabar, sinó que el va desnaturalitzar. La seva companya de partit Núria Parlon va reprendre el projecte amb algunes millores i va decidir construir-hi les reivindicades pistes d’atletisme. És veritat que el Parc de Can Zam s’ha topat amb problemes d’expropiacions, però 38 anys, i quatre alcaldes, semblen massa per fer un parc.

[+] Info: La plataforma de Can Zam anuncia mobilitzacions si no s’acaba el parc

Las pistas de atletismo Antonio Amorós se inaugurarán en febrero

Altres informacions sobre Can Zam

 

Els plans de l’Ajuntament

can zam DSCF1161_optL’Ajuntament afirma que un dels tres projectes previstos el 2015 és la millora de Can Zam, fase 1, que implica diferents actuacions de millora del parc, com són la creació de tres àrees de pic-nic, nous circuits de la salut, millora de la connectivitat del parc de Can Zam amb el parc fluvial del Besòs, la implantació d’una zona “street workout”, la plantació de prat regat, entre altres aspectes. Aquestes actuacions es faran en una superfície de 9,5 hectàrees (95.000m2) i tindran una inversió de 779.954 euros procedents del fons que atorga la Diputació de Barcelona perquè els ajuntaments puguin realitzar millores de ciutat.

Part afectada per la L9 de metro

El segon projecte previst, que s’executarà el 2015, és la restitució de la part del parc de Can Zam que va quedar afectada per les obres de la Línia 9 de metro, competència de la Generalitat de Santa Coloma i que no s’havien realitzat per manca de finançament de l’administració. En aquest sentit, la setmana vinent l’Ajuntament signarà el conveni –amb la Generalitat i Àrea Metropolitana de Barcelona, entre altres institucions- que permetrà que es puguin retirar les tanques de Can Zam i iniciar així el procés de regeneració i ampliació d’aquest parc del parc, actualment tancada al públic. Són 16.000 m2 de millores amb un pressupost d’1,3 milions d’euros finançats per la Generalitat.

Més equipaments

El tercer projecte per a Can Zam, actualment molt avançat, inclou una pista d’atletisme de 400 metres de corda, quasi enllestida i que serà inaugurada al febrer de 2015. També en la part dedicada a equipaments al parc, hi ha prevista la instal·lació d’un skate park de 3.500 m2, que té la particularitat que ha estat dissenyat pels propis skaters de la ciutat. Pel que fa a la pista d’atletisme, es tracta d’una instal·lació molt reivindicada per la ciutadania, en especial per la Unió Colomenca d’Atletisme (UCA). Amb una inversió de 2,9 milions d’euros per part de l’Ajuntament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, s’ha construït una pista olímpica per a la pràctica professional i amateur d’atletisme.

2a. Fase

A banda d’aquests tres grans projectes previstos per al 2015, en el Ple municipal del pròxim 22 de desembre, s’aprovarà inicialment la proposta de qualificar urbanísticament com a zona verda tot l’àmbit del qual ha de ser la segona fase per ampliar el parc de Can Zam.

En aquest sentit, ja s’ha finalitzat el procés d’expropiació amb el propietari d’un gran magatzem de materials de construcció que hi havia a la zona i s’ha realitzat una intervenció sobre els 30.000 m2 que ja havien estat expropiats i enderrocats, per a disposar d’un terreny anivellat sobre el qual poder continuar la millora i ampliació del parc.

Quant a les millores realitzades als darrers mesos, fruit també del treball compartit entre les entitats i l’Ajuntament, destaca la naturalització del llac, la posada en marxa de la ludoteca ambiental, el tancament dels vials perimetrals el cap de setmana, per permetre una major connexió amb el parc fluvial del Besòs, la instal·lació de jocs per a la gent gran i la instal·lació d’uns lavabos públics per als usuaris habituals del parc.