Archivos

L’alcaldessa reclama a l’oposició «propostes constructives» al Pressupost

19/11/2013

pressupostos DSCF7351_optL’alcaldessa Núria Parlon va reclamar en el ple d’ahir al vespre «propostes constructives» als grups de l’oposició, especialment a Gent de Gramenet, després de les crítiques generalitzades als pressupostos del 2014, que pugen a 102.834.420 euros. L’alcaldessa va destacar que es dupliquen les mesures de cohesió social i atenció a les famílies, tot i la disminució d’aportacions de la Generalitat en aquest àmbit.

Al final de debat, Núria Parlon, va criticar el paper d’oposició que fan Gent de Gramenet, per una banda, i la ultradreta totalitària, per altre. «És molt difícil que l’oposició voti els pressupostos, però els demano que els estudiïn i que diguin que partides canviarien. Els proposo que repassem les partides d’una a una i estem disposats a escoltar el que vostès farien amb aquests diners», els va dir, abans de subratllar el paper del PP i la seva portaveu, Mari Carmen Sáez, que va dir que faria esmenes i proposaria una altra distribució dels diners.

pressupostosLa petició de l’alcaldessa es va produir després de la celebració dels dos plens més importants de l’any: el celebrat el dia 13 per debatre el grau de compliment del Pla d’Acció Municipal (PAM) i el d’ahir, sobre els pressupostos generals de la ciutat. En la sessió del PAM es van registrar punts de trobada amb Gent sobre la participació de la ciutadania, que van qualificar de «pas endavant» i Núria Parlon els va convidar a entrar al govern municipal.

Onada de crítiques de Gent

Ahir, el to va ser ben diferent i l’alcaldessa es va veure sorpresa per una onada de crítiques de Gent, que va reclamar que els pressupostos es refessin per complet. «Falta participació dels veïns, no són prou socials i no respecten les propostes de l’oposició ni la ciutadania», va afirmar Sergi Arnau, portaveu de Gent, que també va criticar la nova aportació de l’Ajuntament a Gramepark.

El representant de la ultradreta xenòfoba, com és habitual, anava de naps a cols. Va entrar en contradiccions per no haver assistit al ple del PAM, ja que al matí va tenir judici per una agressió i a la tarda la premsa va publicar una foto del seu passat nazi. Un ple més va qualificar de «mercenari de ploma» a un periodista crític amb el seu comportament. Va efectuar una desqualificació total del PAM i dels seus redactors: PSC, ICV – EUiA i CiU. Va assegurar que l’ordinador del seu grup està infectat de virus i troians que li han possat i va denunciar que el pla d’Ocupació de l’ Ajuntament, alquè es destina 800.000 euros, consisteixi en regalar iPads i cursos d’Excel.

L’Ajuntament no regala iPads

El convergent Carles Combarros, regidor del ram, va subratllar el desconeixement del regidor ultra per no estudiar-se els temes i no assistir a l’últim ple, malgrat la seva importància. Va venir a dir-li que era un bocamoll, ja que no era cert que es regalaran iPads ni res semblant. Va explicar que Grameimpuls està aconsegueixen la inserció laboral de 7 de cada 15 joves que participen en els seus cursos i va convidar al regidor ultra a assistir als consells de l’empresa municipal. «Sap vostè des de quan no assisteixen? Des que va marxar Sergio Palomo». Això va ser el març del 2012.

Qui sí que va fer els deures va ser Mari Carmen Sáez, portaveu del PP, que va esmicolar les principals partides del pressupost, que va qualificar de «calc de l’anterior». Va dir que es redueixen poc les despeses de l’Àrea d’Alcaldia, que Gramepark s’ha menjat gairebé 40 milions en quatre anys, i que li semblaven massa cara la gestió de cobrament d’impostos de la Diputació, que puja a 900.000 euros. Es va mostrar favorable a les polítiques socials i de les inversions va senyalar: «No puc dir res, perquè no existeixen, pel que presentarem una sèrie d’esmenes».

Siscu Sánchez (ICV-EUiA) es va referir a la nova biblioteca del Fondo, a les pistes d’atletisme de Can Zam i a la xarxa d’escoles bressol. També va subratllar que el deute municipal es trobava ja per sota del 75%.

«No és màgia, és voluntat política»

A la socialista Lídia Guinart, regidora d’Economia, li va tocar defensar els pressupostos. Va parlar de tres apartats ben diferenciats : Cohesió social i atenció a les famílies, Reactivació econòmica i Manteniment de l’Espai Públic.

Lídia Guinart va destacar que s’havia aconseguit pujar l’atenció social sense apujar la pressió fiscal dels colomencs, que reben 29 euros més per càpita i, en canvi paguen 2,65 euros menys que l’any passat. «No és màgia, és voluntat política».

[+] El Pressupost

  • Cohesió social i atenció a les famílies

Al pressupost del 2014 es consoliden i augmenten els recursos econòmics de l’Ajuntament destinats als serveis socials bàsics i al suport a les famílies. Serveixi com exemple que el fons d’ajuts socials serà de 3.000.000 d’euros, que es mantindrà el programa de reutilització de llibres de text, amb 900.000 euros, i que serà una realitat la consolidació de la xarxa pública d’escoles bressol, amb 2.100.000 euros, malgrat la disminució de l’aportació que per aquest tema realitzava la Generalitat.

  • Reactivació econòmica

Per a l’any 2014 es mantindrà el fons de 800.000 mil euros que l’Ajuntament ha destinat enguany al Pla d’ocupació local, i es garanteix la continuïtat de la política de reactivació econòmica a la ciutat amb el cofinançament de diversos programes d’ocupació com Treballs als barris, el Pla metropolità de suport a les polítiques socials i el de Llei de barris.

  • Manteniment de l’espai públic

Al pressupost de l’exercici 2014 es contempla un augment de la despesa que l’Ajuntament destina a la neteja i el manteniment de la via pública: augmenta un 14,69 % la despesa per la neteja i també creix la destinada al manteniment d’instal·lacions i la pavimentació de carrers. En aquest apartat, el govern municipal considera també una prioritat la millora de la seguretat ciutadana.

[+] Resum dels Pressupostos del 2014