Archivos

Òmnium celebra el seu acte a favor del referèndum malgrat les traves

16/09/2017

No va venir la Guàrdia Civil, però una pluja suau i pertinaç va impedir que l’acte d’Òmnium Cultural sobre el Referèndum de l’1-O es pogués celebrar a la plaça Pau Casal, al peu de la Torre Balldovina, ahir a la tarda-vespre. Finalment, els membres de la cooperativa Ca la Sisqueta, que està just davant, li van donar aixopluc.

Allà hi eren entitats de gairebé tota Santa Coloma i més de 200 ciutadans disposats a defensar la celebració d’un acte que no comptava amb les benediccions de l’Ajuntament ni la Delegació del Govern. Va haver-hi paraules gruixudes contra l’alcaldessa socialista Núria Parlon en la trobada prèvia de Jordi Cuixart, president d’Òmnium, amb els representants de les entitats. El mateix Cuixart va tractar de rebaixar la indignació: «És veritat que no s’ha comportat com els seus companys de Terrassa, Blanes o Granollers, però s’ha compromès a no retirar els cartells de la nostra campanya per la Democràcia».

El president d’Òmnium va assegurar que l’entitat no farà un pas enrere en la defensa de la democràcia, durant el col·loqui posterior amb l’antropòleg Manuel Delgado, que va conduir la periodista Sara Muñoz, del Punt Avui. S’acabava de confirmar que part de la revista que Òmnium ha enviat als socis aquest mes de setembre, havia estat retinguda a Correus i que agents de la guàrdia civil es trobaven a les redaccions de cinc diaris.

Cuixart ho va lamentar i va insistir que les intimidacions de la maquinària de l’Estat espanyol no els faran fer un pas enrere: «Ens poden confiscar la revista, però no la voluntat de 70.000 socis, d’una entitat amb més de 50 anys d’història que ha resistit el franquisme». Cuixart també va expressar la solidaritat amb els mitjans de comunicació.

Tant Delgado com Cuixart van apel·lar els indecisos i van recordar que l’1-O serà vinculant. «Estem davant una oportunitat per fer alguna cosa. Volem votar perquè tenim vergonya i sentit de la decència», va concloure Delgado.