Archivos

Òmnium s’implanta a la ciutat pionera de la immersió lingüística

13/03/2012
Muriel Casals, presidenta d'Òmnium.

Muriel Casals, presidenta d’Òmnium.

  • Carles Valls i Jaume Abelló seran els coordinadors de la secció de Santa Coloma

Òmnium Cultural ja és present a Santa Coloma. Divendres passat, la presidenta de l’entitat, Muriel Casals, va presentar la secció local en un acte en el Centre d’Art Contemporani de Can Sisteré. Una cinquantena de colomencs van assistir a la presentació, en la qual va haver-hi una escassa representació oficial. No obstant això, van ser a l’acte els regidors Carles Combarros, de CiU; Laia Tordera, independent en les llistes del PSC, i Teresa Franco, de Gent de Gramenet.

Muriel Casals va destacar que la nova secció local de Santa Coloma de Gramenet forma part de la seu territorial d’Òmnium Badalona-Barcelonès Nord i servirà per aprofundir encara més en la feina que l’entitat està fent en aquesta àrea del país on, per exemple, l’índex d’ús social de la llengua catalana és comparativament baix.

La gesta colomenca

L’arribada d’Òmnium a la ciutat es produeix en un moment delicat per a la llengua catalana, arran dels recursos judicials sobre la immersió lingüística. Cal destacar que a Santa Coloma es va iniciar aquest procés l’any 83, a petició de pares d’alumnes de parla castellana. L’èxit de l’escola Rosselló Pòrcel va permetre que el sistema s’estengués a poc a poc per tota Catalunya. En canvi, els membres d’Òmnium perceben una certa reculada en l’ús del català al carrer i en els pocs mitjans de comunicació existents, així com en les publicacions i actes de l’ajuntament.

Al capdavant de la secció local d’Òmnium estaran Carles Valls i Jaume Abelló. Valls és un colomenc compromès des de la seva joventut amb la ciutat i el comerç. El seu company Abelló s’ha mogut al món de l’esport i les entitats, i és membre de Gent. El seu correu és gramenet@omnium.cat .