Archivos

Primera topada entre l’oposició i el PSC pel cartipàs

17/07/2015
DSCF7006

Els portaveus dels partits conversen abans de començar el primer ple del mandat./ JORDI CORACHÁN

Els partits de l’oposició –SOM Gramenet, Ciutadans, ICV-EUiA i PP– han coincidit a criticar el PSC la manca d’informació sobre el cartipàs municipal, que van conèixer per un mitjà ara afí al govern municipal i fins fa poc flagell dels socialistes. No obstant això, la majoria absoluta del PSC ha permès l’aprovació al ple del cartipàs, objecte de la controvèrsia, que estableix quatre grans àrees d’organització: Urbanisme, que dirigirà Lídia Montero; Cultura, Petry Jiménez; Educació, Diego Arroyo i Economia, Esteve Serrano, a més de l’Alcaldia, de la mateixa Núria Parlon.

Tot i la coincidència de les crítiques entre partits tan diferents com PP i ICV-EUiA o Ciutadans i Som Gramenet, el ple ha transcorregut dins de la cortesia i la bona educació, a diferència del mandat passat, marcat per la desconsideració i les provocacions de Plataforma per Catalunya (PxC). «Ha faltat transparència, diàleg i transversalitat», ha retret David Zambrana, nou portaveu del PP. «Ens ha sabut greu assabentar-nos per un mitjà», ha recriminat Dimas Gragera, Ciutadans. «Hi ha molt ‘postureo’, però el model és regressiu i vertical», ha recalcat Alexandra Sevilla, d’ICV-EUiA. «No volem diners, sinó informació i diàleg», ha retret Aitor Blanc, de Som Gramenet, que ha rebutjat la figura i els avantatges de cap de l’oposició.

Núria Parlon ha acceptat algunes de les crítiques, però ha assegurat que la seva voluntat segueix sent la de facilitar les eines necessàries a l’oposició perquè pugui fiscalitzar al govern municipal. I el portaveu socialista, Esteve Serrano, ha expressat la seva creença que els altres partits s’haguessin oposat al cartipàs, encara que haguessin tingut la informació 15 dies abans.

Malgrat les recriminacions, el debat ha transcorregut amb respecte. El moment de més tensió l’han protagonitzat Núria Parlon i Alexandra Sevilla, quan aquesta última ha acusat l’alcaldessa d’ignorar-la en els torns de paraula. «Tu no t’equivoques mai?», ha preguntat l’alcaldessa. «No», ha respòs Alexandra Sevilla molesta. Però la sang no ha arribat al riu. Ni tan sols s’ha utilitzat el rellotge per controlar els temps, que s’aplicava abans per minimitzar els discursos feixistes i provocadors de PxC.

 

[+] 

El cartipàs aprovat per l’ajuntament

El govern municipal es dividirà en quatre grans àrees. La primera, és l’Àrea Interna, Promoció Econòmica, Comerç, Ocupació i Promoció de la Ciutat, regida pel Primer Tinent d’Alcalde, Esteve Serrano. En aquesta área resta adscrit el regidor ponent de Comerç i Promoció de la Ciutat i Turisme, Pedro Cano.

La segona área és la d’Urbanisme, Habitatge, Medi Ambient i Ecologia Urbana, Espai públic, Via Pública, Civisme i Seguretat Ciutadana, dirigida per la Segona Tinenta d’Alcaldessa, Lídia Montero. El cinqué Tinent d’Alcalde delegat d’urbanisme i habitatge, Jordi Mas; i la sisena Tinenta d’Alcaldessa delegada de neteja urbana i civisme, Remedios Aragón, s’inscriuen en aquesta área al igual que la regidora ponent de via pública, Ana Belén Moreno; i el regidor ponent de medi ambient, ecologia urbana i protección animal, Álvaro Rodilla.

La tercera és l’Àrea d’Educació, Drets Socials, Infància, Joventut i Esports , a càrrec del Tercer Tinent d’Alcalde, Diego Arroyo. L’Institut Municipal d’Esports i el Patronat de la Música s’adscriuen funcionalment en aquesta área on també desenvoluparan la seva feina la regidora ponent d’educació, infancia, joventut i polítiques d’Igualtat, Mireia González; el regidor ponent de Drets Socials, Luis Fuentes, i el regidor adjunt d’Esports, Daniel Salgado.

La quarta i última àrea es la de Cultura, Moviments Socials, Entitats Ciutadanes, Memòria Històrica i LGTB, encapçalada per la Quarta Tinenta d’Alcaldessa, Petra Jiménez. La regidora adjunta i ponent de moviments socials i entitats ciutadanes, Carmen Arana, treballarà en aquesta àrea.

L’Àrea d’Alcaldia dirigirà i gestionarà en aquest nou mandat les àrees de partipació ciutadana, cooperació internacional, solidaritat i drets humans a més del programa Santa Coloma Ciutat Universitària.

El Tinent d’Alcalde, Esteve Serrano, ha explicat que aquesta nova organització comporta un estalvi del 10 per cent en despesa salarial respecte a l’anterior mandat. De la seva banda, l’alcaldessa Núria Parlon ha dit que «les noves 4 grans àrees del cartipàs simplifiquen i clarifiquen les competències municipals i a més facilitaran el treball conjunt amb els ajuntaments veïns de Santa Coloma»

Configuració dels grups municipals

El ple s’ha iniciat amb la designació dels president i portaveus dels cinc grups municipals d’aquest mandat, d’acord amb el resultat de les eleccions locals del passat 24 de maig. El grup del Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés tindrà com a presidenta a Núria Parlon i com a portaveu a Esteve Serrano. Som Gramenet-Poble Actiu a Alba Calvo com a presidenta i Aitor Blanc com a portaveu. Ciutadans-Partido de la Ciudadanía a María Duarte com a presidenta i Dimas Gragera com a portaveu. Gent d’Esquerres, Iniciativa per Catalunya Verds- Esquerra Unida i Alternativa-Entesa a Jonatan Fornés com a president i Alexandra Sevilla com a portaveu. Per acabar, el Partit Popular a Azucena Laura Rodera com a presidenta i David Zambrana com a portaveu.

L’alcaldessa Núria Parlon ha expressat «la voluntat de facilitar els mitjans a l’oposició perquè facin bé la seva feïna i fiscalitzin al govern».

A continuación s’ha establert la periodicitat de les sessions del ple i les de la Junta de Govern Local, a la qual el ple delega determinades competències.

La relació de càrrecs de la corporació amb dedicacions exclusives i parcials i les aportacions als grups municipals també han estat aprovades en aquesta sessió.

Organigrama directiu

Tanmateix s’aprovat la proposta d’acord en relació al personal eventual d’assessorament i nomenament del personal directiu, el ple ha donat compte del decret de nomenament d’aquest personal eventual amb el vots favorables del PSC, l’abtenció del PP i el vot contrari de Ciutadans, Som Gramenet i Gent d’Esquerres. Així queda configurat per tant el nou organigrama directiu de l’Ajuntament:
Director/a de Serveis d’Alcaldia, Carles Mestres March
Director/a de Planificació Estratègia, Participació Ciutadana, Observatori de la Governança, Qualitat Democràtica i Transparència, PAM i Regidories de Districte, Isuka Palau García
Director/a de Promoció Econòmica, Comerç, Ocupació, Recursos Humans, Hisenda, Serveis Interns i Promoció de Ciutat, Ana Muñoz Martínez
Director/a d’Urbanisme, Habitatge, Medi Ambient, Ecologia Urbana, Espai Públic, Via Pública i Civisme, Zaida Muxí Martínez
Director/a d’Educació, Cultura, Drets Socials, Infància, Joventut, Esports, Cooperació i Solidaritat, Gemma Bellvehí Oliver
Director/a Adjunt/a d’Urbanisme, Habitatge, Medi Ambient, Ecologia Urbana, Espai Públic, Via Pública i Civisme, Isabel García Casabó
Director/a Adjunt/a d’Educació i Execució del Pla d’actuació Municipal de l’àmbit, Rosa Perea Núñez
Coordinador/a de Via Pública, Neteja, Civisme, Mobilitat i de Seguretat Ciutadana, Estefanía Molina Trillo
Coordinador/a de Regidories de Districte i Polítiques d’Igualtat, Julia de la Encarnación Gómez
Coordinador/a de Cultura, José Velasco Martínez
Coordinador/a de Moviments Socials i Entitats Ciutadanes, Carmen Uroz
Coordinador/a d’Educació, Infància, Joventut i Salut, Alicia Segura

Renovació dels consells d’administració i juntes de govern municipals

Per acabar, s’ha donat llum verda a la composició dels nous consells d’administració de les dues empreses municipals, Grameimpuls i Gramepark, presidides per Esteve Serrano i Lídia Montero, respectivament. Alhora han quedat definides també les juntes de govern dels dos organises o autònoms municipals, l’Institut Municipal d’Esports i el Patronat Municipal de la Música, ambdós presidits per Diego Arroyo.

La sessió extraordinària del ple municipal s’ha tancat amb la designació del representats municipals al Consell Metrolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que serán l’alcaldessa Núria Parlon, Esteve Serrano, Lídia Montero (PSC) i Aitor Blanc (Som Gramenet).