Archivos

Rosa Marco: “Hem de treballar perquè la solidaritat arribi dignament a tothom”

15/12/2017
  • Entrevista a la presidenta de la Creu Roja al Barcelonès Nord

Sens dubte, la tasca que du a  terme el professional tècnic de la Creu Roja, juntament amb el voluntariat i els 5.787 socis i sòcies que formen l’entitat, esdevé primordial per atendre les necessitats d’aquelles persones que es troben en una situació de vulnerabilitat. De la mà de la seva presidenta al Barcelonès Nord, Rosa Marco, aprofundim en el dia a dia de la Creu Roja a Santa Coloma.

Quant de temps porta a la Creu Roja? A la Creu Roja pràcticament 20 anys. Vaig entrar provisionalment com a delegada l’any 1998 amb la idea d’estar dos mandats: 8 anys, però les noves necessitats de les persones i els projectes amb els què treballem són molts i encara continuo com a presidenta del Barcelonès Nord i també sóc vicepresidenta tercera de Catalunya, del comitè autonòmic.

Quin és el perfil majoritari de les persones que acudeixen a la Creu Roja actualment? Per molt que diguin que la crisi ja s’està acabant, detectem cada vegada més sovint persones amb més necessitats d’ajuda i acompanyament que mai. La crisi ha portat una situació profunda, però com que no s’ha donat la volta a la situació realment, aquestes persones necessiten més suport. El que estem procurant és donar suport a tot nivell i formació a totes aquestes persones. A la Creu Roja fem molta feina però mirem de fer-la sempre el més discretament possible. Hem de tenir present la dignitat de la persona per sobre de tot i treballar perquè la solidaritat arribi dignament a tothom a través d’una feina transversal.

Estem treballant molt en recuperar persones: contactem amb empreses i els hi fem una formació específica, i això ens ajuda molt a la reinserció. I també tenim persones voluntàries, bastant qualificades, què ens ajuden i que són imprescindibles. També és molt important el compromís de grans superfícies i del petit comerç, què també col·laboren amb diverses campanyes.

Quin seguiment es fa amb les famílies? Intentem que la nostra tasca sigui integral. No té sentit donar només aliments a una família i no aprofundir en les seves necessitats començant per la base, que són els fills. Aproximadament 40 nens i nenes els atenem aquí. Treballem amb ells els hàbits d’higiene, l’alimentació, la neteja bucal i els deures. Sempre hi ha una persona tècnica que coordina el projecte i els voluntaris.

En el cas dels joves, són importants les campanyes de material escolar que fem amb grans superfícies perquè els nens i nenes puguin començar bé l’escola, com també ho és que puguin participar en activitats extraescolars, culturals, de música, del que sigui, però la sempre la dignitat de la persona per sobre de tot.

I amb la gent gran? Tenim programes com per exemple el conegut com “Cistella adaptada”, a través del qual portem aliments a les persones grans que no es poden moure de casa. Intentem el màxim possible fer les coses amb cura tenint en compte què pot menjar cadascú i controlar l’ús que fa cada persona.

– Quanta gent fa possible la Creu Roja al Barcelonès Nord? Al Barcelonès Nord disposem de 17 professionals, a més dels tècnics amb els que comptem per a alguns projectes específics. L’any passat vam arribar a 21. A banda d’això, la nostra feina no es podria du a terme sense l’important tasca que fan els voluntaris i els 5.787 socis que en formen part. Aquest és un territori on hi ha molta feina a fer i moltes persones a atendre; resulta fonamental posar-se sempre en el lloc de l’altre.

–  Quins projectes destacaria en les dates en què ens trobem? D’una banda, ‘El gran recapte d’aliments’, amb el què la Creu Roja hi col·labora rebent els aliments del ‘Banc dels aliments’ a un espai de l’administració local on hi ha una tècnica destinada que estudia els diferents casos. Estarem a molts comerços i grans superfícies, i tot seguit es fa la distribució. I, d’altra banda, l’altre projecte on col·labora ara la Creu Roja és a la campanya de recollida de joguines: 23.000 nens i nenes de tot Catalunya rebran una joguina, és important per això que la gent entengui que han de ser joguines noves, no sexistes, no bèl·liques i joguines que es puguin compartir.

En quins altres àmbits participa? Fa anys que treballo en causes socials o empresarials a Santa Coloma. A banda de la Creu Roja, aquí a Santa Coloma, estic donant suport a la Fundació Tallers com a patrona. També estic bastant implicada des de fa molt anys a la Fundació FIDEM: Fundació Internacional de la Dona Emprenedora, sóc al patronat i també a la junta executiva i, a principis d’any, també formaré part d’un nou  projecte de Barcelona Activa. Tanmateix, durant molts anys he estat presidenta d’ESCIBNA, l’Associació d’Empresàries de Santa Coloma de Gramenet i Barcelonès Nord Associades, ara com a vicepresidenta. / Josué Aguedo