Archivos

Rufián: «El franquisme morirà l’1 d’octubre en una urna de Catalunya»

22/09/2017

«Franco, el franquisme, no va morir un 20 de novembre de 1975 a un llit de Madrid, sinó que morirà el pròxim 1 d’octubre en una urna d’un col·legi de Catalunya», ha afirmat aquesta tarda el colomenc Gabriel Rufián, portaveu adjunt d’ERC al Congrés dels Diputats, en un míting d’ERC a la plaça Pau Casals, al costat de la Torre Balldovina.

ERC ha congregat unes 500 persones, en un acte en el qual estava anunciada la presència del vicepresident Oriol Junqueras, disculpat per qüestions del seu càrrec. Mig miler de persones en una ciutat governada amb majoria absoluta per la socialista Núria Parlon, durament criticada pel presentador de l’acte, el també colomenc Salvador Clavera, que la va convidar a sortir al carrer per defensar «els drets dels ciutadans i dels nostres barris».

Mitja dotzena de persones han tractat de boicotejar l’acte amb crits de «Viva España» i «prou de mentides» i mitjançant un potent altaveu en el qual repetien una vegada i una altra l’himne d’Espanya.

Amb aquest so de fons, l’adjunta a la presidència d’ERC, Anna Simó, ha assegurat que s’ha arribat a «un punt en el qual no hi ha retorn» i ha avisat que «no hi ha lloc per l’equidistància».

Rajoy o República Catalana

«O estàs amb ell i amb tot el que representa i amb el seu TC i els seus jutges que vulneren les seves pròpies lleis, o estàs amb el referèndum i la república», ha exclamat.

En aquest sentit, el conseller de Salut, Toni Comín, ha cridat a l’esquerra a reflexionar sobre la seva postura: «Que no facin res que els vagi a perseguir com un malson».

«No estem en un debat sobre la independència, estem en una lluita entre democràcia i franquisme, perquè això és neofranquisme. S’han tret la careta», ha subratllat Comín.

Així, ha avisat que «els equidistants avui són còmplices, potser involuntaris, de la repressió», en referència als organitzadors de l’1-O detinguts per la Guàrdia Civil el 20 de setembre.

Comín ha aixecat al públic quan ha insistit que el referèndum l’1 d’octubre beneficiarà al conjunt dels espanyols i ha exclamat: «Perquè volem a Espanya és una obligació la república catalana».

El conseller de Salut ha fet tàndem amb la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Meritxell Serret, que ha tancat: «Ens volen enterrar i nosaltres som llavor».