Archivos

Santa Coloma fa el primer pas per tenir moneda pròpia

04/07/2015
Presentació de la modeda virtual. / Jordi Corachán.

Presentació de la modeda virtual. / Jordi Corachán.

No s’encunyarà moneda, sinó que serà una mena de PayPal. El cas és que a partir del primer trimestre de l’any que ve es podran fer compres i abonar serveis amb una nova moneda digital pròpia, el nom de la qual serà triat en una consulta a la ciutadania, segons va anunciar ahir l’ajuntament. La iniciativa s’emmarca dins el projecte del Circuit de Comerç Social (CCS), que integrarà a la seva xarxa a la ciutadania, els comerços, empreses i entitats cíviques. La mateixa alcaldessa Núria Parlon va explicar que el projecte serà pioner a Espanya «a l’hora de canalitzar part de la despesa pública» del consistori en aquest nou mitjà de pagament.

El sistema es ,donç, estrictament digital i es desenvoluparà a través d’una plataforma de programari especialitzat que serà compatible amb els sistemes operatius d’ordinador i de qualsevol dispositiu mòbil. L’usuari disposarà de tres canals per abonar les transferències: un web, una aplicació i l’enviament d’un missatge SMS amb un codi identificatiu. El consistori va signar ahir el conveni amb la companyia Ubiquat Technologies per implementar el sistema de pagament alternatiu. El projecte forma part d’un consorci europeu que sota el nom de Digipay4Groth està impulsant pla pilot amb aquest nou model comercial a Bristol (Anglaterra), Sardenya (Itàlia) i a Catalunya, on, a més de Santa Coloma, estan participant Granollers i l’Agència del Desenvolupament del Berguedà.

En una primera fase, estarà disponible per als treballadors municipals -que podran decidir voluntàriament si reben fins a un 30% del salari en aquesta moneda- i per a les entitats de la ciutat, a les que s’abonarà part dels pagaments i subvencions amb aquest sistema si ho desitgen. Al cap de poques setmanes estarà disponible perquè els ciutadans puguin fer les seves compres en els comerços i empreses de la localitat. Les previsions més optimistes parlen d’un desemborsament d’entre 800.000 i un milió d’euros amb la nova moneda entre els pagaments a treballadors i a entitats. En un tercer estadi, es contempla la concessió de microcrèdits per a projectes d’emprenedoria social.

La iniciativa representa un estímul per a l’economia de Santa Coloma i fomentarà un sentiment de pertinença a la mateixa ciutat que incidirà de forma positiva en el progrés local, segons que va exposar l’alcaldessa colomenca, Núria Parlon.

A la signatura del conveni hi van ser presents l’alcaldessa Núria Parlon; els regidors de Comerç, Esteve Serrano i Ana Belén Moreno, i el representant de Ubiquat Technologies, Jaume Catarineu, així com els presidents de les entitats de comerciants –Fondo Comerç, l’Agrupació del Comerç i la Indústria (ACI) i l’Associació Colomenca d’Oci i Restauració (ACOR)-, a més de representants de la Universitat Pompeu Fabra.