Archivos

Santa Coloma dóna suport al Dia internacional contra la mutilació genital

06/02/2018

• L’ajuntament desenvolupa un programa integral de prevenció i atenció a la mutilació genital femenina

• A la ciutat viuen 352 dones procedents de països que duen a terme aquesta pràctica

Coincidint amb el Dia internacional contra la mutilació genital femenina (MGF), avui, 6 de febrer, l’Ajuntament de Santa Coloma, ha donat a conèixer el seu programa de prevenció i atenció a la mutilació genital femenina, el qual ve desenvolupant des de l’any 2015, gràcies al conveni que manté amb la Fundació Wassu de la Universitat Autònoma de Barcelona amb l’objectiu de poder atendre millor les dones que ho pateixen i prevenir la MGF perquè puguin abandonar aquesta aberrant pràctica habitual en alguns països. El programa contempla, tanmateix, la prevenció de la cirurgia genital cosmètica, la qual pot comportar problemes de salut a la llarga.

A Santa Coloma viuen 352 dones, segons dades de l’Oficina Tècnica del Pla per a la Inclusió Social de l’ajuntament, procedents de països que practiquen la MGF, de les quals 102 són nenes de 0 a 14 anys. Les nacionalitats d’origen d’aquestes dones són Egipte, amb un 95% de prevalença de MGF a origen; Senegal, amb un 28%; Nigèria, amb un 27%, i Ghana, amb un 4%. Convé destacar que aquestes dades, però, no signifiquen que totes les dones hagin estat mutilades, ni totes les nenes estiguin en risc de MGF, sinó que són dades a tenir en compte pel que fa a la planificació de polítiques i accions per prevenir i atendre les possibles necessitats detectades. Així mateix, tot i ser una pràctica habitual als països d’origen d’aquestes dones, aquesta no es realitza a Catalunya.

Al llarg d’aquests anys, el Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Santa Coloma, amb la Fundació Wassu, ha treballat amb més de 191 professionals de 10 serveis diferents a la ciutat, s’han realitzat 7 sessions en grups reduïts, 5 d’acompanyament a la intervenció preventiva i s’han organitzat 3 jornades de formació per a professionals.
A banda d’això, fa tot just un any, el febrer de 2017, l’Ajuntament de Santa Coloma va ser convidat al I Congrés Internacional sobre «Aspectos socioculturales y legales de la mutilación genital femenina: experiencias transnacionales de prevención y protección«, celebrat a Madrid, per presentar el programa municipal d’actuació en aquest tema.

Formació per a professionals

La propera formació per a professionals tindrà lloc el pròxim 26 de febrer i estarà destinada prioritàriament a professionals de l’àmbit sanitari. Aquesta formació forma part de la 3a. fase del programa de prevenció i atenció de la MGF. En la mateixa línia, aviat se signarà un conveni de col·laboració amb la Gerència Territorial Metropolitana Nord dels Centres d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut i la Fundació Wassu.