Archivos

Santa Coloma paga a l’Estat 28 milions que no tornen

20/04/2012
  • Polítics i empresaris debaten sobre el Pacte Fiscal a la seu de Nous Catalans

Miguel Garrido, de ICV; Pere Guillén, de CDC, i Èric Bertran, de Nous Catalans, ahir, a la seu de la fundació nacionalista.

La gent es va reunir entorn d’una taula per parlar del Pacte Fiscal i la conversa va derivar cap a la immigració i la independència de Catalunya. El segon debat a la seu de Nous Catalans, fundació lligada a CDC, va estar tant apassionat com el primer (la vaga del 29-M), però amb més punts de trobada entre empresaris, treballadors i militants de CDC i ICV. Tots els presents van estar d’acord en la necessitat de millorar el finançament de Catalunya, mitjançant el pacte fiscal o una fórmula equivalent. Els camins es van bifurcar a partir d’aquest punt: uns cap a la independència i uns altres, cap a un estat federal. 

Les postures més antagòniques les van mantenir Èrik Bertran, de Nous Catalans i CDC, que va parlar de “robatori” per part d’Espanya quan es va referir a les balances fiscals. L’empresari Juan Carlos García, de Promueve, li va recriminar el terme.

Solidaritat colomenca

Pere Guillén, de CDC, va aportar una dada interessant al debat. Va dir que els colomencs paguen 27,9 milions d’euros d’impostos que no tornen a la ciutat. Es va obrir un debat sobre la solidaritat entre territoris. Es dóna la paradoxa que Santa Coloma contribueix a millorar punts d’Espanya que estan en millor situació que nostra ciutat. Gairebé tots, van estar d’acord que el diferencial amb Catalunya no pot passar del 4%, en comptes del 8% actual.

Miguel Garrido, secretari d’organització d’Iniciativa, va dir que en aquest punt la seva formació coincideix bastant amb CDC. “És el moment que Catalunya sigui solidària amb els ciutadans de Catalunya, que es veuen afectem seriosament per un mal finançament”, va dir. I li va recriminar a CiU que fes tantes retallades.

En el debat, el govern del PSOE es va portar la pitjor part per la seva gestió de la crisi. “No hi ha un altre remei que retallar”, van dir Pere Gran i Èrik Bertran. “El contrari és la fallida”, digueren.