Archivos

Santa Coloma senyalitza amb una placa 12 antics refugis antiaeris

11/02/2017

L’any passat es van senyalitzar els punts bombardejats i enguany els 12 refugis antiaeris localitzats. En un acte senzill, l’ajuntament i les entitats compromeses en la recuperació de la memòria històrica han col·locat una placa a la plaça de la Vila, on hi havia un dels albergs subterranis.

«Es tracta d’un pas més en l’objectiu d’aquest mandat per recuperar la memòria col·lectiva», ha subratllat Núria Parlon al costat de la placa, situada a terra, entre l’edifici municipal i les escales de Can Sisteré, just sota dels tres grans xiprers.

Acompanyaven l’alcaldessa, la regidora de Cultura, Petry Jiménez, i el primer tinent d’alcaldessa, Esteve Serrano, així com d’altres regidors de l’equip de govern. Però no només hi havia regidors del PSC, com destaca el vídeo municipal, també hi eren els regidors de l’oposició Salvador Tovar i María Duarte, de Ciutadans. En canvi, no hi ha hagut representació de regidors d’altres forces polítiques com ICV-EUiA o Som Gramenet, que s’han mostrat compromeses amb la necessitat de recuperar la memòria històrica durant la Guerra Civil, la dictadura franquista i la recuperació de la democràcia.

En l’acte, s’ha repartit un mapa que assenyala als 12 refugis localitzats fins al moment i les sis bombes caigudes a Santa Coloma, que van causar 11 morts civils.

La comissió de la memòria històrica treballa per localitzar els aproximadament 150 refugis dels quals es té alguna notícia. Avui, se sap amb certesa que hi havia tres grans refugis subterranis a la Torre Balldovina -es conserva en bon estat-, l’ajuntament i l’antic hospital situat a Can Roig i Torres. I s’han descobert altres nou en diferents llocs de Santa Coloma; Gramenet del Besòs llavors. Es tracta dels situats als carrers Safareig, Major amb plaça Olimpo, Prat de la Riba i Wilson i els indrets coneguts com El Molinet, Muntanya Partida, El Pensament i plaça Catalunya.

L’acte d’avui s’emmarca dins el programa d’activitats que s’han anat celebrant des de gener, entre les quals destaca la Segona Trobada d’ajuntaments de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, Mai Més, així com els actes del centenari de la cooperativa La Colmena. El programa acabarà al març –dia 22 a les 18 hores- amb una conferència de la històrica feminista Empar Pineda: Activisme LGTBI durant el franquisme. Jordi Corachán