Archivos

Sense respecte no hi ha país ni democràcia

08/11/2014

9-nEDITORIAL |
Desde el primer moment, Gramenet 2.0 es va adherir a la plataforma colomenca en defensa del dret a decidir. Ho vam fer en la creença que després de la mutilació del segon Estatut de la democracia, votat pel poble català i les Corts espanyoles, els catalans i catalanes tenien dret a decidir el seu futur. L’ideal hauria estat un referèndum pactat, com va succeir a Escòcia, però els interessos de partit han prevalgut sobre els interessos dels ciutadans en el seu conjunt i dels catalans, en particular. Primer les presses del Govern de CDC i després la reacció hostil del Govern del PP ho han impedit.

El cas és que ha arribat el 9-N i no podrà celebrar-se un referèndum com cal, i ni tan sols una consulta, encara que és cert que hi haurà urnes. Es tracta d’una consulta devaluada per la guerra bruta i jurídica del Govern central, un procés participatiu no vinculant. Sembla que era l’únic possible, sense sortir-se completament de la llei. No obstant això, que ningú es dugui a engany i pensi que les demandes de Catalunya han quedat resoltes. Avui comença el veritable procés, que aquesta vegada esperem que estigui presidit pel diàleg.

Durant els últims mesos, hem informat amb amplitud dels actes polítics sobre el 9-N, organitzats per l’Assemblea Nacional Catalana, Federalistes d’Esquerra, Ciutadans, Súmate i altres organitzacions. Ho hem fet amb la millor intenció i la professionalitat més gran de què em estat capaços, encara que sense amagar la nostra posició progressista i catalanista.

Ha arribat el dia i milers de colomencs i catalans aniràn als instituts a dipositar la seva papereta sobre el futur de Catalunya. Altres preferiran quedar-se a casa o anar-se’n a la muntanya. En qualsevol cas, és imprescindible que hi hagi respecte per a totes les posicions. Sense respecte no hi ha país, ni democràcia.