Archivos

Un llarg Ple enfronta de nou PSC i oposició

01/06/2016
  • La CIBA i la Pinta Verda provoquen moments de tensió entre el partit majoritari i tots els altres grups

ple maig 2016-06-01 (2)_optAntonio Molina Captura de pantalla 2014-12-29 11_opt (1)Antonio Molina

Dimarts 31 de maig va tenir lloc el Ple de l’Ajuntament corresponent al més corrent, que va concloure el mes següent, l’1 de juny a les dues de la matinada. El Ple va tractar, com sempre, diversos assumptes d’importància però van destacar alguns moments especialment ressenyables.

El primer que va cridar l’atenció va ser l’absència durant les primeres dues hores de Ple de l’Alcaldessa Núria Parlon, que es trobava en un acte a Barcelona amb diversos alcaldes i alcaldesses, organitzat per la Comissió per la ILP de la Renda Garantida. El Ple, que va tenir una duració de 7 hores, es van viure moments intensos d’enfrontament entre els regidors del PSC (amb l’alcaldessa al capdavant) amb els membres dels grups de l’oposició.

El Ple va aprovar els comptes anuals de l’any 2015, tant de Gramepark com de Grameimpuls, les dues empreses municipals més emblemàtiques, amb crítiques dels diversos grups de l’oposició. Crítiques, en primer lloc, al fet que l’estratosfèric deute de Gramepark continua sense disminuir de manera significativa i, respecte a Grameimpuls, reivindicant el seu paper en la tasca d’ajudar a disminuir el problema de l’atur a Santa Coloma. Des de l’equip de Govern, es va fer esment a l’esforç que es fa per reduir el deute i a com, per la seva banda, s’intenta fer el que l’oposició reclama. És un fet que es repeteix ple rere ple, que l’oposició, principalment Som Gramenet i Gent D’esquerres ICV-EUiA, reclamen polítiques noves i transformadores, mentre que el PSC argumenta que fa el que pot fer, criticant que és fàcil demanar des de l’oposició.

ple 2016-06-01_optUn dels temes que va generar més consens va ser l’adhesió de l’Ajuntament a l’anomenada querella argentina, que persegueix els delictes de genocidi i lesa humanitat contra els crims del franquisme. Per altra banda, l’Associació Aupa‘m va demanar la paraula per reclamar una solució al sensellarisme (veïns sensse llar) de la nostra ciutat, tal com ja van reclamar en plens anteriors, una petició que està d’actualitat després que ciutats del nostre entorn hagin dut a terme accions de recompte de persones que es troben vivint al carrer.

Mercat del Fondo i Moneda local
Un moment polèmic va ser quan es va votar una modificació de crèdit del pressupost per destinar 750.000 € a pagar a Construcciones Edisan SA per les obres del 2008 al Mercat del Fondo, ja que l’Ajuntament ha estat condemnat a fer-ho així, després d’haver pagat en el seu moment als subcontractistes. Les crítiques de mala gestió per part de l’oposició van ser molt presents, davant la defensa de l’equip de govern d’aquesta gestió com a necessària per acabar llavors l’equipament.

La moneda local, que va tenir ressò aquell mateix dia en mitjans de comunicació, va veure aprovat el seu reglament i va ser el regidor de Promoció Econòmica, Pedro Cano, l’encarregat de presentar-la com un element dinamitzador de l’economia local. Una sortida que segons Pedro Cano, vehement, si no se segueix, provocarà que com a ciutat estiguem morts. Però cap grup no la va a votar a favor, encara que Gent d’Esquerres ICV-EUiA amb d’Alexandra Sevilla i Som Gramenet a través d’Aitor Blanc, van mostrar voluntat de treballar conjuntament a desenvolupar aquest projecte o d’altres en un sentit similar.

ple 2016-06-01 (1)_optCIBA i Pinta Verda
Els moments de tensió es van viure entorn de la CIBA, es van votar les condicions de concurrència per fer ús d’aquest edifici emblemàtic. Dins de la Santa Coloma ‘ciutat universitària’ que promou l’Ajuntament, es vol que la CIBA s’inclogui com un espai d’ús formatiu per part d’una entitat pública o privada. Novament els grups de l’esquerra es van mostrar molt crítics amb aquest punt, argumentant falta de participació i opacitat. C’s va donar suport a la mesura i PP es va abstenir.

La tensió va esclatar quan es va aprovar el text inicial refós de l’anomenada Pinta Verda, una modificació del PGM (Pla General Metropolità) per la millora d’espais lliures de la ciutat que ha sofert una remodelació després que la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat assenyalés una sèrie d’incorreccions, a parer seu, que ha seguit l’Ajuntament. La Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam va demanar la paraula per oferir diàleg i fer veure que les al·legacions presentades per aquesta plataforma fa uns mesos anaven en el mateix sentit que el que ha mostrat la Generalitat. El regidor d’Urbanisme Jordi Mas va assenyalar que les modificacions de la Generalitat no eren substancials i que per la seva part la Plataforma s’havia arrogat un paper que no representava la totalitat dels seus integrants i la va a acusar de ser un satèl·lit dels partits de l’oposició. Es va provocar un aldarull entre el públic, amb un membre de la Plataforma que va insultar el regidor i acusacions de manipulació entre Alexandra Sevilla i Patricia Lafuente (Som Gramenet), per una banda, i Núria Parlon i Jordi Mas, per l’altre. La modificació va tirar endavant amb l’abstenció de PP i Cs.

Mocions
Pel que fa a les mocions, van aprovar-se dues relacionades amb els tancaments de grups de P-3 i per exigir recursos per garantir els drets educatius de l’alumnat de Santa Coloma. Però no es va donar suport a una moció de Som Gramenet per la recuperació dels espais buits de la ciutat, ni una de Gent d’Esquerres ICV-EUiA per la tarifació social. En ambdues, el PSC va compartir els arguments dels grups de l’oposició, però no va votar a favor.

Ciutadans i PSC van presentar una moció en favor de les persones celíaques i el seu entorn que va ser aprovada, circumstància que no es va repetir en una moció en suport a les persones represaliades en els fets de Can Vies presentada per Som Gramenet. Una moció del PP denunciant la utilització d’Arnaldo Otegui del Parlament de Catalunya va ser desestimada, tancant així un ple de set hores que va mostrar de nou la manca de sintonia entre el Govern del PSC i els grups de l’oposició, tant d’esquerra com de dreta o centre, que amb diferents arguments, topaven en diversos moments (alguns força crispats) amb el partit majoritari.