Archivos

Una festa celebra l’inici de la rehabilitació de 360 habitatges a Fondo Alto

28/02/2016

Nuria Parlon Fondo Alto Foto Jordi Corachán IMG_1016_optSanta Coloma ha començat la rehabilitació de 360 habitatges i 26 locals privats del barri de Fondo Alto. Aquest matí, s’ha presentat l’ambiciós projecte a la premsa en un dels 32 edificis del carrer Pirineus. La singularitat consisteix en el fet que l’Ajuntament organitza i lidera els treballs, després de dos anys de converses amb els veïns, i avança els diners de les obres, que els propietaris pagaran a terminis: de 60 a 120 quotes durant 5 anys.

Aquest matí la mateixa alcaldessa Núria Parlon ha explicat el macro projecte de ciutat Renovem els barris, una iniciativa pionera en l’àmbit estatal pel que fa a la rehabilitació del parc d’habitatges privat de més de 40 anys amb negociació veïnal, projecte, acompanyament i empenta per part d’una administració pública. L’acte ha reunit un centenar de veïns i veïnes de la zona, que han celebrat plegats l’inici del projecte, amb jocs infantils, una xocolatada popular i la realització d’un mural de record, que han pintat els nens i nenes de la zona assessorats per l’artista urbà Milú. També es trobava el regidor d’Urbanisme i Habitatge, Jordi Mas -ànima del projecte-, i el president de l’Associació de Veïns de Fondo Alto, Carlos Gracia.

Altres barris

A Santa Coloma el 43% dels blocs d’habitatges privats tenen entre 45 i 64 anys d’antiguitat; el 10,19% entre 55 i 64 anys i un 5,24% tenen més de 85 anys. Tots ells amb moltes necessitats de renovació.

L’alcaldessa s’ha compromès a estendre el projecte a altres zones, encara que no ha concretat terminis davant els problemes de finançament. No obstant això, és mostrat optimista a l’hora de fer altres rehabilitacions al carrer Sant Pasqual durant aquest mandat.

El projecte, que al principi va ser acollit amb certes reticències, avui ha desperta l’interès de nombrosos veïns.

[+] Info:

Un model a seguir per altres administracions

El projecte-pilot a Pirineus ja ha despertat l’interès d’altres administracions públiques i d’ajuntaments com el de la ciutat de Madrid, que estan valorant traslladar-ho al seu territori. Per una banda, la iniciativa té el suport de l’AMB, Consorci Metropolità de l’Habitatge, que utilitzarà el model de Santa Coloma per a futures polítiques metropolitanes. Així mateix, la Generalitat de Catalunya ha triat Renovem els barris com a «projecte tractor», és a dir, com a projecte singular d’especial rellevància per la capacitat d’establir un model que pot ser aplicat a altres municipis. Per la seva banda, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha endegat un curs de formació per als professionals que vulguin treballar com a gestors d’àrees de rehabilitació, a partir de l’experiència de la nostra ciutat.